Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Itt vannak a 2018-as árak: mennyit kell fizetni egy budapesti kollégiumi helyért?

Írta: Szabó-Kocsis János

Budapesten tíz százalékkal drágultak az albérletek egy év alatt, és a nagyobb egyetemvárosokban is emelkedtek a bérleti díjak. Az egyetlen kiút a kollégiumi férőhely lehet, mutatjuk, mennyibe kerülnek a budapesti kollégiumok idén.

Ahogy korábban megírtuk, Budapesten 10 százalékkal drágultak az albérletek egy év alatt, és a nagyobb egyetemvárosokban is emelkedtek a bérleti díjak. Debrecenben 88 ezer forintos, Szegeden 85 ezres, Pécsen 95 ezres, Miskolcon pedig 70 ezer forintos szintnél jár az albérletek átlagára. Budapesten nincs olyan kerület, ahol az átlagos bérleti díj 100 ezer forintnál olcsóbb lenne, a fővárosi bérleti díjak átlaga pedig 149 ezer forint. Tehát komoly anyagi teher lesz, ha valaki nem kap kollégiumot.

Az albérleti árak töredékéért lehet kollégiumi elhelyezést kapni, így érdemes mindenkinek megpályázni. Nézzünk pár példát a nagyobb budapesti egyetemek kollégiumai közül.

Az ELTE Kőrösi Csoma Sándor Kollégiumában 15 320 forint a kollégiumi díj havonta, az ELTE legolcsóbb kolija a Vezér úti, ahol már 9320 forintért is lehet lakni, de többségében 3 ágyas szobák állnak itt rendelkezésre. Az ELTE kollégiumaiban átlagban 10-12 ezer forint körüli összeget kell fizetni havonta, természetesen változó, hogy 2 vagy 3 ágyas szobában kaptok helyet.

A Corvinus Földes Ferenc Kollégiumában 16 000 forintért kaphattok helyet, ha államilag finanszírozott képzésen tanultok és 3 vagy 4 személyes szobában laknátok, míg 17 475 forintért kaphattok helyet, ha államilag finanszírozott képzésben tanultok, de 2 személyes szobában laknátok. Ha nem kerülnétek be államilag támogatott képzésre, a kollégium ára 28 500 forint havonta a költségtérítéses képzésben résztvevők számára 3 vagy 4 személyes szobában, és 30 000 forint havonta költségtérítéses képzésben résztvevők számára, 2 személyes szobában.

A BGE Lengyel Gyula Kollégiumában első komfortfokozat esetén az állami ösztöndíjas hallgató térítési díja 9 320 forint, önköltséges hallgatóké összesen 20 970 forint havonta. A kollégiumi díjak negyedik komfortfokozat esetén, állami ösztöndíjas hallgatóknak 17 475 forint, önköltséges hallgatóknak 29 125 forint.

A helyzet tehát az, hogy egy kollégiumi férőhely akár negyedébe is kerülhet annak, amibe egy albérlet kerül, akkor is, ha többen osztoznak a lakáson. Ha valaki egyszemélyes ellátást szeretne, akkor sem rokkan bele anyagilag a kollégiumi díj kifizetésébe. A kollégiumokban ráadásul fix díjat szabnak, amit nem befolyásol, hogy épp fűtési szezon van, illetve az internet is mindenhol alapfelszereltség.

Aki nem kerül be koliba, és albérletre sincs pénze, körbenézhet az intézményfüggetlen magánkollégiumok között, ám árban ezek legfeljebb akkor kedvezőbbek, ha valaki mindenképp egyedül szeretne lakni. A Grassalkovich és Thököly Magánkollégium egyszemélyes szobái már 45 ezer forintért elérhetők, azonban itt 80 ezer forint kauciót kérnek el a beiratkozásnál. A Budai Diákhotelben 53 ezer forint egy kétágyas szoba, a privát férőhelyért pedig 85 ezret kérnek.

Forrás: http://eduline.hu/felsooktatas/2018/6/21/kollegiumi_arak_4XLBFW



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!