Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Így szerezhettek diplomát teljesen ingyen: hány félévig jár az állami támogatás?

Írta: Szabó-Kocsis János

Hány félévig tanulhattok állami támogatással egyetemen vagy főiskolán? Mi a helyzet, ha orvosi egyetemre jártok? És ha doktori képzést végeznétek?

Alapesetben 12 féléven keresztül lehet államilag támogatott formában tanulni felsőoktatási szakképzésen, alap- vagy osztatlan szakon, mesterképzésen.

Mi történik, ha a tizenharmadik félévet kezditek meg?

Ha az összes támogatott félévet felhasználtátok, csak önköltséges, vagyis fizetős formában tanulhattok tovább.

Mi a helyzet, ha a képzés tizenkét féléves?

Ilyen például az orvosi képzés. Abban az esetben, ha egy osztatlan képzés ideje meghaladja a tíz félévet, legfeljebb tizennégy félévig tanulhattok állami ösztöndíjasként. Más kivétel is van: a fogyatékossággal élő hallgatók támogatási idejét a felsőoktatási intézmény legfeljebb négy félévvel megnövelheti.

A doktori képzés is beleszámít a tizenkét félévbe?

Nem. A doktori képzésen tanulók támogatási ideje plusz nyolc félév.

Elkezdtem a félévet, de nem fejeztem be. Ilyenkor mi a helyzet?

Ilyenkor ezt a félévet levonják a támogatási időből. Egyedül azokat a megkezdett féléveket nem veszik figyelembe, amikor a hallgató betegség, szülés vagy más fel nem róható ok miatt nem tudta befejezni az szemesztert, „és a hallgató indoklással ellátott, erre vonatkozó kérelmét a felsőoktatási intézmény elfogadta”.

Már van diplomám, de négy év alatt végeztem el a főiskolát. Tanulhatok még állami támogatással?

„A rendelkezésre álló támogatási idő igénybevételét nem zárja ki a felsőoktatásban szerzett fokozat és szakképzettség megléte, de értelemszerűen csak a támogatási idő fennmaradó részének erejéig lehet további állami ösztöndíjas tanulmányokat folytatni másik szakon” – írja az Oktatási Hivatal.

Forrás: http://eduline.hu/felsooktatas/2018/5/31/allamilag_tamogatott_felevek_04BB1I



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!