Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Kanyaró, vércsoportok és egy különleges állat - ilyen feladatokat kaptak az érettségizők biológiából

Írta: Szabó-Kocsis János

Kanyaró, sejtes szerveződés, öröklött esélyek - ezekkel a témákkal is kell foglalkozniuk a biológiából középszinten érettségizőknek. Az emberi szervezettel kapcsolatos feladatokon túl természetesen szerepelnek növény- és állattanról szóló feladatok is.

A középszintű biológiaérettségi egyik feladata a kanyaróhoz kapcsolódik - a téma igen aktuális a betegség romániai feltűnése miatt. 

A diákoknak ezen kívül meg kell oldaniuk sejtes szerveződéssel, vércsoportokkal és az öröklött esélyekről szóló feladatokat is. Az emberi szervezettel kapcsolatos téma az idei érettségi feladatsorában a karizom és a szív, de állattani és növénytani feladatokkal is találkoznak a diákok, például egy különleges dél-amerikai futómadárról is kaptak kérdéseket.

A középszintű írásbeli vizsgán 100 vizsgapontot szerezhetnek a diákok. A feladatlap 6-12 feladatból áll. Minden feladat több részfeladatot tartalmaz, egy feladaton belül szerepelhetnek egyszerű (ismeretet felidéző) és értékelő (problémára irányuló) részfeladatok is. Ez utóbbiak kapcsolódhatnak kísérlet leírásához vagy szöveg, kép értelmezéséhez. A részfeladatok közel 50%-a egyszerű zárt végű feladat.

Az érettségizőknek a vizsgát 120 perc alatt kell megoldaniuk, de ezt az időt úgy osztják be feladatonként, ahogy akarják.

Forrás: http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2018/5/15/biologia_erettsegi_2018_elso_infok_F91UN3



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!