Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Középszintű németérettségi: "A hallgatásnál a második feladat borzalmas volt, semmit nem lehetett megérteni"

Írta: Szabó-Kocsis János

Véget ért a középszintű németérettségi. Diákok meséltek nekünk arról, milyennek gondolják a feladatsort.

A négy részből álló írásbeli vizsgát az érettségizőknek összesen 180 perc alatt kellett megírniuk. A szövegértési feladatsort 60 perc alatt kellett kitölteniük, 30 perc alatt pedig a nyelvhelyességi részt, egy 15 perces szünet után pedig 30 percük volt a hallott szöveg értésére, 60 pedig az íráskészségre.

Az egyik levélnek 80-100 szó terjedelműnek kellett lennie, a másiknak 100-120 szavasnak. A rövid levélben e-mailt kellett írni az ulmi turisztikai irodának egy családi kvízről, a hosszúban pedig egy barátnak kellett írni egy levelet az iskolai menzákról.

A szövegértési részben Felix Jaehnről, egy ismert német DJ-ről, a pénz történetéről, az egydolláros szemüvegről is kaptak szöveget a diákok. A nyelvhelyességi részben pedig egy osztrák együttesről, a Tagträumerről, a Mars-küldetésről, a szerecsendióról és az ápolóképzésről kaptak szöveget.

Annának az olvasásértés viszonylag jól ment, a nyelvhelyesség viszont németből szerinte mindig nagyon szivatós: "eleve fél óra van csak rá, de most az eddig megszokott 3 feladat helyett 4-et kaptunk. Meglepődtem, mikor lapoztam és láttam, hogy van még egy feladat" - mesélte az Eduline-nak, majd hozzátette: "a hallgatásnál a második feladat borzalmas volt, semmit nem lehetett megérteni. A levéltémák viszont jók voltak, elégedett voltam velük".

Boglárka így vélekedik a középszintű németérettségiről: "a korábbiakhoz képest rémesnek tűnt, a hallgatós résznél kétszer is kiegészítős volt, ami egyébként nem jellemző". Boglárka azt írta, az elmúlt 14 év érettségijét megcsinálták, mégis azt gondolja ez a feladat nem volt korrekt, viszont a szövegértést megoldhatónak találta.

Forrás: http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2018/5/11/nemet_erettsegi_2018_diak_velemeny_N0KRQ9



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!