Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Így nyugtass le pillanatok alatt egy dühös gyereket!

Írta: Szabó-Kocsis János

A gyerekek sokszor azért válhatnak kezelhetetlenné egy-egy helyzetben, mert a kicsik nem képesek irányítani az érzelmeiket, ők úgy cselekszenek, ahogyan érzik magukat, ezért ha valamit nem kapnak meg, akkor következik a hiszti, ha viszont teljesül a vágyuk, akkor felhőtlenül tudnak örülni annak.

Ebből kifolyólag a szülőknek megfelelően nyugodtnak, taktikusnak kell lenniük, hogy feldühödött, hisztiző csemetéjüket le tudják nyugtatni.

„Nagyon fontos a gyerek életkora, az adott helyszín, és a körülmények, ahol kialakul a dühroham” – véli Tedy Crestin pszichoterapeuta, aki azt tanácsolja a szülőknek, hogy elsősorban őrizzék meg a nyugalmukat, és ne engedjék, hogy őket is elborítsák az indulatos érzelmek.

A szakember szerint a büntetés, a szidás, a megtorlás, vagy a hatalmi erőfölény kimutatása nem vezet semmi jóra. A szülőknek inkább úgy kell tenniük, mint akiket nem hat meg a gyerek hisztije, noha tudomásul veszik a kicsi elégedetlenségét, de a sikítások, kiabálások iránt nem tulajdonítanak jelentőséget. Ha a gyerek még nincs öt éves, akkor hagyni kell, hogy kiadja a dühét, majd utána egy játékkal, foglalkozással el lehet vonni a figyelmét.

A pszichoterapeuta úgy véli, hogy a legtöbb szülő a szavakkal sem bánik megfelelően, miközben próbálja fegyelmezni a gyerekét. Ezért az olyan szavak, mint a „fejezd be”, „viselkedj”, sokszor az ellenkező hatást váltják ki.

Hatásosabb nyugodt, higgadt hangnemben beszélni az üvöltő gyerekkel, megkérni szépen, hogy tartson ki, nyugodjon meg, és viselkedjen szépen még egy kis ideig. Az is jó módszer, ha a gyereket gondolkodásra készteti a szülő, tehát magyarázza el, hogy miért nem jó, ha így viselkedik, mikor, hogy szoktak viselkedni az emberek, és ha a gyereknek kérdései vannak, akkor azokra higgadtan válaszolni kell, ezzel máris visszazökken az élet a normális kerékvágásba.

Forrás: http://filantropikum.com/igy-nyugtass-le-pillanatok-alatt-egy-duhos-gyereket/



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!