Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Rossz szokások, melyekkel teljesen tönkretehetjük a fogainkat!

Írta: Szabó-Kocsis János

Nem is hinnénk, hogy hány olyan rossz szokásunk van nap mint nap, melyekkel veszélybe sodorhatjuk fogaink egészségét. Ha kicsit odafigyelünk ezekre a rossz szokásokra és megpróbáljuk elkerülni őket, sokat tehetünk mosolyunk frissességéért.

1. Szilárd, üveges szerkezetű anyagok rágása (cukorka, jég)

A fogak természetesen rágásra valóak, mégis vannak olyan dolgok, amiket jobb, ha nem ropogtatunk fogaink alatt. Nem is gondolnánk, hogy milyen nagy bajt tudunk okozni azzal, hogy beleharapunk egy kemény cukorkába, hiszen a hatását rögtön nem vesszük észre. Ráadásul a cukorka magas cukortartalma sem tesz jót a fogainknak.

2. Fogselyemmel helyettesítjük a szájvizet

Hirtelen megoldásként olykor jól jöhet, de a szájvizes öblögetést nem ajánlatos kihagyni. A fogselyem mechanikailag képes eltávolítani a fogak közé lerakódott lepedéket, míg a szájvíz kémiai úton öli meg a szájban lévő baktériumokat és mikrobákat.

3. Sportolóknak szánt italokat fogyasztunk

Az ember azt hinné, hogy ezek az italok az egészség jegyében születtek, és ha ezeket fogyasszuk, kicsit mi is tehetünk a saját egészségünkért. De az ilyen fajta italokban több cukor van, ráadásul a savas pH-val rendelkezők erodálhatják a fogzománcot. Mi lehet erre a megoldás? Hát nem más, mint a jó öreg víz.

4. Különböző eszközöket helyettesítünk a fogunkkal

A fogaink a táplálék őrlésére lettek kitalálva, nem arra, hogy konzerves dobozokat nyissunk ki velük, vagy szalagot, cérnát vágjunk el. Ha ezeket tesszük, könnyedén megrepedhetnek a fogaink, ami nagyon erős fájdalmakkal és érzékenységgel jár. Ráadásul könnyedén le is törhet belőlük, amit nagyon nehéz tartósan visszaépíteni. Az olyan ártalmatlannak tűnő szokás is, mint a ceruzaharapdálás, okozhat ilyen fajta gondokat.

5. A fogak csikorgatása és az állkapcsok összeszorítása

A fogcsikorgatás mára már szinte minden második embernél jelentkezik, hiszen egyfajta stressz levezetőként funkcionál. Ha álmunkban csikorgatjuk fogainkat, az annak a jele is lehet, hogy az alvás során nem kapunk elegendő levegőt. Ilyenkor az agy próbálja működésbe hozni az állkapcsot, hogy megnyíljanak a légutak.

6. Körömrágás és ujjharapdálás

A körömrágás is hasonló problémákat tud okozni, mint más kemény tárgyak harapdálása. Az ujjszopogatás és harapdálás pedig eldeformálja a fogakat és lehet, hogy a későbbiekben fogszabályzásra szorulhatunk.

7. Túl kevésszer látogatunk el fogorvosi ellenőrzésre

Ha időnként minden panasz nélkül meglátogatjuk fogorvosunkat egy ellenőrzés erejéig, azzal sokat tehetünk fogainkért. Elejét vehetjük számtalan problémának, és sokkal kisebb beavatkozással is megúszhatunk egyes eseteket.

Hogy mit tehetsz fogaid egészségének megelőzéséért?

- először is azonosítsd, hogy ezen rossz szokások közül melyeket tapasztalod magadon, és változtass rajtuk,

- rendszeresen és alaposan moss fogat és használj fogselymet,

- látogass el olykor a fogorvosodhoz minden panasz nélkül,

- olyan ételeket fogyassz, melyekről köztudott, hogy erősítik a fogakat.

Forrás: http://filantropikum.com/7-rossz-szokas-amivel-teljesen-tonkretehetjuk-fogainkat/



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!