Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Az aktív szén meglepően kedvező hatásai

Írta: Szabó-Kocsis János

Még véletlenül se keverjük össze a sütögetés után keletkezett szénnel. Az aktív szén mostanában bekerült a „legjobb természetes eredetű egészséges anyagok” közé, és nem hiába, hiszen számos jótékony hatással rendelkezik.

Az aktív szén nem más, mint egy finom fekete por melyet kókuszhéj, olíva mag, tőzeg, petrolkoksz, vagy fűrészpor elszenesítéséből nyernek. Ezek az anyagok nagy adszorpciós képességgel rendelkeznek ezért is alkalmasak az aktív szén előállítására.

Mire használhatjuk az aktív szenet?

Az aktív szén is kitűnő abszorbens anyag, így hatékonyan képes magába szívni a méreganyagokat, melyek veszélyeztetik a szervezetet. Az aktív szén, viszont nem szívódik fel a szervezetben, hanem a méreganyagokat magába szívva, ürülékként távozik a testből. Méreganyag megkötő hatása miatt az orvosi világban gyakran használják túladagolások esetén.

Abszorbens hatása mellett lássuk még hét csodálatos tulajdonságát:

1. Fogfehérítő hatású és megőrzi a szájüreg higiéniáját

Az aktív szén a szájüreg savas pH értékének megváltoztatásával képes óvni a fogak egészségét. Felszívja a baktériumokat és a fogakra letapadt lepedékfoltokat.

2. Semlegesíti a puffadást és a felfúvódást

A The American Journal of Gastroenterology lapban publikált kísérlet során indiai és amerikai résztvevők segítségével vizsgálták az aktív szén puffadássemlegesítő hatásait: mindkét nemzet résztvevőinél megfigyelhető volt, hogy az aktív szén jelentősen csökkentette az étkezés után a belekben keletkező gázokat.

3. Segít a véralkoholszint csökkentésében

Szintén kitűnő felszívóképessége révén képes magába gyűjteni az alkoholmolekulákat, így adott esetben elkerülhető az alkoholmérgezés is.

4. Vízszűrő képességű

Az aktív szén segít a víztisztításban is. Semlegesíti a klórt, az üledéket, az illékony és szerves vegyületeket, viszont nem szívja fel az ásványi és a szervetlen anyagokat.

5. Csökkenheti a koleszterinszintet

Az aktív szén hatékonynak bizonyult a belekben felszívódó rossz koleszterin megkötésében, míg a jó koleszterint hagyja felszívódni. Akár 29-41%-al is képes csökkenteni a magas koleszterinszintet.

6. Segít megőrizni a vesék egészségét

A Food and Chemical Toxicology lap eredményei alapján az aktív szén sikeresen eltávolította a rágcsálók húgyutaiban lerakódott méreganyagokat. Ráadásul a veseelégtelenséggel kezelt rágcsálók állapota is javulást mutatott. Ha az aktív szenes kezelést alacsony fehérjetartalmú diétával ötvözzük, akkor javulást érhetünk el a végstádiumú vesebetegség terén is.

7. Csökkenti a halszag-szindróma (trimethylaminuria) tüneteit

Ez a genetikai probléma abban nyilvánul meg, hogy a szervezet halszagra emlékeztető anyagot termel, melynek neve trimethylamine. Az egészséges emberek ezt az anyagot vizelés útján képesek kiküszöbölni, de a szindrómában szenvedők csak kis mennyiséget képesek kiüríteni vizeléssel, a többi beépül a szervezetbe. Napi szintű aktív szén bevitellel hatékonyan csökkenthetjük a trimethylaminuria tüneteit.

Azt még ki kell emelnünk, hogy katatók mai napig is vizsgálják az aktív szén viselkedését és hatásait, mert nem mindenki szervezete reagál egyformán erre az anyagra. Ha ki szeretnénk próbálni, egyeztessünk orvosunkkal és kérjük ki a véleményét, nehogy nem kívánt mellékhatásokat idézzen elő. Ha gyógyszereket, étrend-kiegészítőket szedünk akkor is figyeljünk oda, mert az aktív szén ezek felszívódását is módosíthatja. Aktív szenet mindig csak ellenőrzött forrásból vásároljunk és törekedjünk arra, hogy teljesen tisztított legyen.

Forrás: http://filantropikum.com/7-ok-amiert-erdemes-kiprobalni-az-aktiv-szen-hatasait/



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!