Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Ez a kilenc tápanyaghiány okozza legtöbbször a hangulatingadozásokat, és a súlyosabb, mentális eredetű betegségeket!

Írta: Szabó-Kocsis János

A legtöbb ember időről időre levertnek, feszélyezettnek és frusztrálnak érzi magát. Ezt gyakran azzal magyarázzák, hogy „rossz passzban vannak”, ám a rendkívül szélsőséges hangulatingadozások ennél sokkal súlyosabb problémákkal járnak. 10-ből 1 felnőtt biztosan hasonló hangulatingadozási problémákkal küzd, ami a depresszió és a bipoláris zavar tüneteinek széles skáláján mozoghat.

Egy személy hangulatát befolyásoló tényezők sok mindentől függhetnek: genetikai adottságok, étrend, szokások, testmozgás hiánya, személyiség és nem utolsó sorban a környezet. Ezek közül is az egyik legfontosabb faktor az étrend, hiszen a szervezet táplálkozás útján jut a nélkülözhetetlen tápanyagokhoz, a vitaminokhoz és ásványi elemekhez, melyek nélkül a szervezet képtelen lenne megfelelően működni. Energiahiány esetén az agy képtelen úgy teljesíteni, ahogyan kellene, így ennek közérzetünk és hangulatunk is gyorsan kárát láthatja.

Vegyük csak például az amerikai emberek étrendjét. Számos kutatás igazolja, hogy a nyugati és az amerikai étrend majdnem megduplázza a különböző depressziós betegségek kialakulását. A kulcs a tápanyagbevitelben rejlik, ezért mutatjuk is, hogy milyen tápanyaghiány milyen hangulatproblémákat képes okozni:

1. Cink

Ha depresszív tünetekkel fordulunk az orvoshoz, a cink az, amit a doktor egyből ajánlani fog. A Biologycal Psychiatry-ban publikált 17 részes kutatás eredménye alátámasztja, hogy a depressziós emberek vérében 14%-al kevesebb cink van, mint a normál emberek vérében. A napi ajánlott cinkmennyiség nők számára 9 mg, míg férfiaknak 11 mg. Kitűnő cinkforrás a különböző vörös húsok, baromfi, bab, osztriga és teljes kiörlésű gabonafélék.

2. Omega-3 zsírsav

Az Omega-3 zsírsav segíti elő az immunrendszer, az endokrin rendszer, a tüdők, a szív, a vérerek, az agy megfelelő működését. Ráadásul a hangulatunkért is sokat tehet. Erős gyulladáscsökkentő hatása révén képes megóvni az agy sejtjeit a gyulladások okozta elmezavaroktól. Nőknek napi 1.1 gr, míg férfiaknak 1.6 gr ajánlott. Az Omega-3 zsírsavat megtalálhatjuk a lazacban, tonhalban, lenmagban, chia magban és diófélékben.

3. D vitamin

A D vitamin talán az egyik legismertebb, ha a hangulat és a közérzet kérdéséről van szó. Az alacsony D vitaminszint depressziós tüneteket okozhat, ezért töltsünk minél több időt a napon, hiszen a D vitamin nagy részét a napfényből nyerjük. Emellett ajánlott a halfogyasztás vagy akár étrend-kiegészítők szedése is. 12 hónapos babák és a fiatalabbak számára a szakemberek 400 IU mennyiséget javasolnak, míg a 19-70 közötti felnőtteknek 600 UI mennyiséget.

4. B12 vitamin

A B12 vitamin nagyon sokat tehet a jó közérzet megteremtéséért. Számos depresszióval küzdő páciens számára javasolják a B12 vitaminkúrát, hiszen rövid időn belül hatásos eredményt tapasztalhatunk. B12 vitamint megtalálhatjuk a marha májban, kagylóban, halban, baromfifélékben, tojásban és tejtermékekben. A hat hónapos babák és gyerekek számára 4 mcg, míg felnőtteknek 2.4 mcg ajánlott.

5. Folsav

Nemcsak a kismamáknak és a várandós hölgyeknek tesz jót, a folsav hangulatjavító hatással is bír. Folsavban gazdag a kelbimbó, narancs, spárga, fekete bab, teljes kiörlésű gabonák. Csecsemőknek és kisgyermekeknek 65 mcg, felnőtteknek 400 mcg javasolt.

6. Jód

A jódnak nagyon fontos szerepe van a szervezetben, hiszen ez az anyag felel a pajzsmirigy megfelelő működéséért. Jódhiány esetén a pajzsmirigy képtelen megfelelő szinten tartani a hormonjait, ami sok probléma és betegség forrása lehet. A jód növeli a teljesítményt is, így figyelemhiányos gyermekeknél is gyakran alkalmazzák. Jódozott konyhasó használatával fedezni tudjuk a napi jódszükségletet.

7. Fehérje

A testnek fehérjékre van szüksége a megfelelő működéséért. Néhány kutatás alátámasztotta, hogy az aminosavas terápia épp olyan hatásos lehet a depresszió kezelésében, mint a hagyományos antidepresszáns kezelések. Proteinben gazdag étel a baromfihús, marha, tejtermékek, diófélék és magvak.

8. Vas

A vashiány is közrejátszik a gyerekeknél olykor megjelenő figyelemhiányos hiperaktivitásos zavarnál. Felnőtteknél leginkább rossz hangulatot okoz. Férfiaknak 8 mg-ra, nőknek 18 mg-ra van szükségük naponta.

9. Szelén

A szelén fontos anyag a DNS reprodukciós folyamataiban, a pajzsmirigy egészségét is támogatja és segít megszabadítani a szervezetet a szabad gyököktől. A szelén hiány ritkán fordul elő, de ha igen, akkor szellemi hanyatlást is okozhat. Fogyasszunk sok tengergyümölcseit, baromfiúst, tojást és tejterméket, hiszen ezek szelénben gazdag táplálékok. Felnőtteknek az ajánlott napi adag 55 mcg (mikrogram).

Csupán étrendváltoztatással egy-egy súlyosabb állapotot nem lehet helyrehozni, oda már szakértői segítségre van szükség, de megelőzésképpen bátran ajánljuk, hiszen nem csak a hangulatunkért teszünk, hanem az egészségünkért is.

Forrás: http://filantropikum.com/ez-a-9-tapanyaghiany-okozza-legtobbszor-a-hangulatingadozasokat-es-a-sulyosabb-mentalis-eredetu-betegsegeket/



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!