Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Húsvét ünnepe

Írta: Szabó-Kocsis János

Nagypéntek és Húsvéthétfő is jelentős ünnepek Magyarországon, és sok szokás öleli körbe ezeket.

Országunk húsvéti szokásai inkább kulturálisak, mint vallásosak, és gyakran a tavasz beköszöntét ünneplik. A böjt hamvazószerdán kezdődik és 40 nap után, húsvét vasárnap ér véget. A böjt alatt nem fogyasztanak húst, míg a hamvazószerda előtti napot húshagyókeddnek hívják.

Régebben virágvasárnap a papok az ágakat és a virágokat is megáldották. Manapság is említenek ilyenkor több virágot az imákban, és Magyarországon a virágvasárnap nevet viseli.

Bizonyos vallások esetében húsvét vasárnap az emberek kalácsot, pirosra festett tojást és sót visznek a templomba, hogy a pap megáldja az ételt, amit aztán otthon elfogyasztanak a feltámadási szertartás után. Ilyenkor húsvéti dalokat énekelnek, húsvéti imákat mondanak és néha még a Jézus szoborral is felvonulnak.

Tojásfestés

Magyarországon a tojásfestés hagyománya egészen a magyarok érkezéséig nyúlik vissza. Miután Magyarország keresztény ország lett, a tojásokat pirosra festették, ezzel szimbolizálva Jézus vérét. A tojások az örök életet jelképezik.

Azonban az elmúlt 300 évben már más színűre is festették a tojásokat, nem csak pirosra. A tojásfestés igazi művészet Magyarországon. Geometriai formák, növények, virágok, és a hagyományos magyar hímzés mintái a leggyakoribbak. Néha előfordulnak ősi mintákis, például napkerék és kiskakas.

Forrás: https://publicholidays.hu/hu/easter/



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!