Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Ezért érdemes betartani a reggeli étkezést!

Írta: Szabó-Kocsis János

Jól tartja a mondás, miszerint „a reggeli a nap legfontosabb étkezése”. Ezt észben tartva még a legsietősebb reggeleken is szakítsunk időt, és faljunk valami igazán táplálót, hogy a maximumot tudjuk kihozni magunkból a nap folyamán.

Már a tudomány is bizonyította a reggeli fontosságát! Mutatjuk miért érdemes betartani a reggeli étkezést!

Tudományosan a következő bizonyítékokkal támasztják alá a szakemberek a reggeli étkezés fontosságát.

1. Nagyszerű hatást gyakorol az általános egészségre

A Harvard Egyetem által végzett, közel 16 éves kutatás során körülbelül 27000 szívkoszorúér-betegséggel küzdő férfit vizsgáltak meg. Azon férfiak esetében, akik kihagyták a reggelit magasabb vérnyomással rendelkeztek, emellett a koleszterin és a vércukorszintjük is jóval magasabb volt az átlagosnál. Mindezek mellett azt is megállapították, hogy ezek az emberek hajlamosabbak voltak a késői lakmározásokra, ami csak tovább súlyosbította, a már meglévő koszorúér problémáikat.

2. A reggeli serkentően hat a memóriára

A Journal of Adolescent Health egyik érdekes kutatásában a reggeli és a rövidtávú memória közötti kapcsolatot tanulmányozták. A 319 résztvevő (akiknek átlag életkoruk 13 és 20 év között volt) közreműködésével bebizonyították, hogy a reggeliből származó energia azonnali hatást fejt ki a rövidtávú memóriára, így serkentve annak pörgését. A leginkább ilyen hatással rendelkező reggelifajta a zabpehely.

3. A gabonapelyhek elősegítik a mentális egészséget

Szintén egy érdekes kutatás során derült fény arra, hogy azok a kutatásban résztvevő személyek, akik reggelire különböző gabonapelyheket fogyasztottak sokkal kiegyensúlyozottabbnak és boldogabbnak vallották magukat. A gabonapelyhekben található fontos tápanyagokat különböző gyümölcsök vitamintartalmával is érdemes párosítani.

4. A reggeli javítja a kognitív gondolkodást

Főleg a kisiskolás gyerekeknél figyelték meg, hogy akik reggelizve érkeztek meg az iskolába, az egész oktatás ideje alatt fokozottabban teljesítettek. Képesek voltak jobban odafigyelni, koncentrálni és sikereket érni el az órai feladatok során. Szakemberek azzal magyarázzák, hogy az éjszaka alatt lecsökkent glükóz szint újra feltölthető egy bőséges reggelivel.

5. Távol tartja a felesleges kilókat

Az ember azt hinné, ha eszik, meghízik, a reggeli esetében ez viszont megdőlni látszik. Érdemes a nap folyamán inkább több és kisebb ételadagokat elfogyasztani, mert az serkentőleg hat az anyagcserére. Egy tápanyagokban és vitaminokban gazdag egészséges reggelivel indítani a napot, megalapozza az energiaszintet, ahhoz, hogy ne akarjunk folyton csipegetni valamit.

A legegészségesebb reggeli ötletek:

– tojás: kulcsfontosságú fehérje és tápanyagforrás, mely jót tesz az izmoknak és az agy sejtjeinek is

– görög joghurt: ez a fajta joghurt kétszer több fehérjét tartalmaz, mint az átlagos, mindemellett nagyszerű kalciumforrás.

– banán: káliumban és keményítőben gazdag táplálék, mely hosszú ideig okoz teltségérzetet

– eper: a banánhoz hasonló tulajdonságai mellett rengeteg antioxidánst tartalmaz, ráadásul nagyon alacsony a kalóriatartalma

– grapefruit: a kissé kesernyés gyümölcs szuper zsírégető, és gazdag C vitaminforrás

Ezek mellett a különböző gabonapelyhek, gyümölcsök, teák, kávék is nagyszerű alternatívaként szolgálnak.

Forrás: http://halasradio.hu/administrator/index.php?option=com_content&view=articles



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!