Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

A korán kelés számtalan előnnyel jár!

Írta: Szabó-Kocsis János

Lényegtelen, hogy késő éjszakába nyúlóan belefeledkeztél a munkába, vagy már este 9-kor ágyba bújtál, mert eredetileg az emberi szervezet úgy van programozva, hogy a Nap felkelésével egy időszakban megébredjen.

Napjainkban viszont rengeteg ember küzd alvászavarokkal, amiknek legtöbbször a minket körülvevő mesterséges fényforrások az okai. Képzeljük csak el, ha nem léteznének ezek a mai, a modern élethez tartozó fényforrások, akkor az emberek arra lennének kényszerülve, hogy együtt feküdjenek és keljenek a Nappal.

De ha különösen szeretsz még a Nap feljövetele után is szunyókálni, akkor mutatunk nyolc olyan okot, amiért érdemes lenne megfontolnod, hogy átváltoztasd magad „reggeli emberré”:

1. A korán ébredő személyeknek alacsonyabb a testzsír szintjük

Egy egyetemi kutatás eredményeképp kiderült, hogy azon személyek, akik reggel 8 és dél között tartózkodnak a szabadban alacsonyabb testzsír szinttel rendelkeznek, mint azok, akik a nap további részében szedik össze a napi D vitamin adagjukat. Ami még érdekes ezzel a kutatással kapcsolatban, az az, hogy ez az eredmény teljesen független volt az emberek foglalkozásaitól és a kalóriabevitelüktől.

2. Jobban vezetnek

Nem meglepő módon a korán kelő személyeknek sokkal jobb gépjármű vezetési képességeik vannak az éjjeli bagoly társaiknál – állapította meg egy spanyol kutatás, melyben fiatal egyetemistákat figyeltek meg. A fiatalokat aszerint osztották két csoportra, hogy ki vallotta magát éjjeli bagolynak és ki reggeli embernek, majd megkérték mindkét csoport résztvevőit, hogy vezessenek úgy a reggeli időszakban, mint este. Eredményképp azt mutatták ki, hogy a magukat reggeli személynek tartott fiatalok sokkal jobban teljesítettek a nap mindkét szakaszában, mert jobban képesek voltak odafigyelni a részletekre, és a reakcióidejük is sokkal gyorsabb volt.

3. Sokkal eltökéltebbek

Számos tanulmány támasztotta már alá, hogy a korán kelő emberek sokkal nagyobb jövedelemmel rendelkeznek, jobb munkahelyük van és céltudatosabbak, mint a többi ember. Ezek mind a céltudatosságuk és kitartásuk eredményei.

4. A boldogság könnyebben rájuk talál

A korán kelés miatt a reggeli nap csökkentheti a stresszt és felturbózza az energiakészletüket, ami már érthetővé teszi, hogy a korán kelők miért is tudnak boldogabbak lenni későn kelő társaiknál.

5. A korán kelők többet edzenek

Azok a személyek, akik a napi edzésüket korán reggel tartják, sokkal nagyobb eredményeket érhetnek el. Képzeljük csak el, néha egy dolgos nap után már kinek van ereje lemenni az edzőterembe és végezni a gyakorlatokat? A reggeli edzés nem csak egészségesebb, de energiával is feltölt, így nem kell attól tartanunk, hogy már alapból kifáradva látunk neki a napi feladatunknak.

6. A főnökök is sokkal jobb szemmel néznek azokra, akik korán kelnek

Sokkal ambíciósabbnak és tudatosabbnak tartják a korán kelő alkalmazottakat, így sokkal pozitívabban viszonyulnak hozzájuk, engedékenyebbek és több kivételben lehet részük későn kelő társaiknál.

7. Jobban teljesítenek az iskolában is

Jól tartják, hogy az agy a délelőtti órákban fog a legjobban, hiszen a korán kelő diákok pont erre az időszakra kerülnek oda, hogy 100%-osan koncentrálni tudjanak a leckére, mert idáig bőven volt idejük elintézni a reggeli rutinjukat és az iskolába is elértek.

8. A diabéteszes koránkelőknek sokkal jobbak a vércukorszint eredményei

Számos tanulmány arról számol be, hogy a késői lefekvés negatív hatással lehet a vércukorszintre, mindamellett, hogy más bajokat is okozhat, mint például koszorúér-betegség, csökkent glükóz intolerancia, elhízás. Az éjjeli baglyok a legjelentősebb kalóriamennyiségüket a nap végén viszik be, ami szintén egészségtelen.

Forrás: http://filantropikum.com/8-ok-amiert-a-koran-kelo-emberek-egeszsegesebbek/



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!