Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Miért válik hamarább kopasszá a fiatalabb generáció?

Írta: Szabó-Kocsis János

Ha egy kicsit jobban figyelünk a környezetünkben élő emberekre, akkor észrevehetjük, hogy a 25-40 év közötti generáció, főként a férfiak körében, egyre gyérebb hajkoronával rendelkezik. Vajon mi lehet ennek az oka?

Kutatások alapján a szakértők megállapították, hogy a 20 éves kínai fiataloknál korábban indul be a kopaszodás folyamata, mint az előző generációk esetében. A pekingi Tsinghua Egyetem által végzett kísérletben 4 ezer ember vett részt, többnyire fiatal egyetemi hallgatók voltak a jelentkezők, akik 60 százalékánál állapították meg a korai hajvesztés jelenségét.

A kísérletben résztvevők 25 százaléka azt mondta, hogy mindaddig nem figyelt fel arra, hogy kopaszodik, míg a barátai, vagy a családtagjai fel nem hívták a problémára a figyelmét.

A kutatók arra is felfigyeltek, hogy leginkább azoknál a fiataloknál jelentkezett a kopaszodás, akik valamilyen tudományos szakot, matematikát, informatikát választottak.

Ez az Egyesült Államokban sincs másképp, ahol már a 2000-es években születettek is arra panaszkodnak, hogy egyre kevesebb haj borítja a fejüket.

A San Franciscóban dolgozó Dr. Andrea Hui dermatológus szerint, egyre több 18 éves keresi fel azzal a problémával, hogy miért lesz kevesebb hónapról hónapra a haja. Ugyanerről a problémáról számolt be a New York Post-nak Angelo David hajstylist is. Elmondása szerint a fiatalok hajszálai egyre vékonyabbá válnak, és könnyebben kihullanak.

Lássunk pár okot a korai hajhullásra:

- hormonális változások,

- autoimmun betegségek,

- pajzsmirigy problémák,

- krónikus stressz,

- rossz minőségű élelmiszerek fogyasztása,

- gyakori hajfestés,

- és akár a vegetáriánus életmód.

Tavaly, a texasi Baylor orvosi kollégium rezidense, dr. Emily L. Guo által végzett kutatások eredményei azt mutatták, hogy a kevés fehérje, a cink és a D-vitamin hiánya is hozzájárulhat a kopaszodáshoz.

Több szakember meg van győződve arról, hogy a hajhulláshoz a stressznek is jelentős köze van, mert hatására leállhat a hajszálak növekedése. Ezt egereken is bebizonyították, hiszen a rágcsálókat erős zajhatásnak tették ki, amitől stresszessé váltak és egy bizonyos idő után a szőrük elkezdett hullani.

Majmokon végzett kísérlettel is alátámasztották a stressz és a kopaszodás közötti összefüggést, hiszen azon emlősök szőre kopottabbá, foltosabbá vált, amelyek stressz hormont tartalmazó injekciót kaptak.

Forrás: http://filantropikum.com/miert-valik-hamarabb-kopassza-a-fiatalabb-generacio/



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!