Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

A kézfogásunk sok mindent elárul rólunk

Írta: Szabó-Kocsis János

Mennyire fontos az, hogy kezet fogsz valakivel, vagy nem? Bebizonyították, hogy ez az egyszerű gesztus alapvető fontossággal bír a potenciális- és már fennálló kapcsolatokban egyaránt. Az egyik olyan kísérlet, amely ezt az elméletet támasztja alá, az az amerikai Allen Konopachy kísérlete.

Konopachy egy 25 centes érmét hagyott egy telefonfülkében. Az emberek nagyrésze eltulajdonította az érmét, mielőtt kijött volna a fülkéből. Amikor kijöttek, feléjük közelített egy fiú, aki megkérdezte őket, hogy nem találtak-e véletlenül egy pénzérmét a fülkében. Több, mint 50%-uk hazudott és letagadta, hogy elvette az érmét. A kísérlet második felében a fiú mindegyik illetőnek köszönt, aki kijött a fülkéből, bemutatkozott és kezet fogott velük, majd ugyanúgy megkérdezte, hogy látták-e az érmét. Ezúttal csak az érmét elvevők 24%-a hazudott. Ebből is láthatjuk, mennyire fontos a bemutatkozás és a kézszorítás, amely egyfajta szolidáris kapcsolatot hozott létre a két fél között, ami pedig képes meggátolni a hazudást is a másikkal szemben.

Érdekes az is, hogy különböző kézfogási stílusokat tapasztalhatunk különböző emberek részéről, ebből pedig következtethetünk azok személyiségére vagy érzelmeire is.

A kézfogás annak függvényében változhat, hogy ki kezdeményezi azt, hogy hogyan nyújtja kézfogásra valaki a kezét, hogy hányszor rázunk kezet, stb.

Alapjában véve 8 típusú kézfogás különböztethető meg:

1. Satu-fogás

Az az elfogadott, íratlan szabály, hogy a szorításnak nem szabad sem túl gyengének, sem túl erősnek lennie, mindkét személynek kontrollálnia kell a kézszorítást a másikéhoz igazodva. Mégis, vannak személyek, akik figyelmen kívül hagyják ezt az etikettet, túlságosan megszorítva a partner kezét – néha ugyan nem tudatosan –, ezzel próbálva bizonyosságot tenni az erejükről. Akik igyekeznek megmutatni másoknak, hogy bizony nem annyira gyöngék, mint amennyire tűnnek, gyakran használják ezt a típusú kézfogást, egyfajta kompenzációs magatartásként.

2. Halott kéz

Ezek a személyek semmiféle erőt vagy ellenállást nem visznek kézfogásukba, mintha egy élettelen kezet nyújtanának a másiknak, nem vesznek részt kölcsönösen a köszönésben, mintegy elutasítva a kapcsolatba lépést a partnerrel. És mint a kezük, az illetők is passzívak, érdektelenek maradnak.

3. Szilárd, határozott kéz

William Chaplin végzett egy kutatást arról, hogy milyen összefüggés van a kézfogás milyensége és az ezt kivitelező illető személyisége között. Az érzelmileg szabad, extrovertált személyek kézfogása általában ilyen, ellentétben a neurotikus, félénk emberekkel, akiknek határozatlan a kézfogásuk. Megfigyelték azt is, hogy azok, akik nyitottak az új kísérletekre, azok magabiztosan fogtak kezet – igaz, ez csak a nők esetében volt érvényes.

4. Pióca-kéz

Azoknál beszélünk erről a típusú kézfogásról, akik hosszú másodpercekig tartják szorítva a partner kezét. Emögött a viselkedésforma mögött sok minden állhat, de legvalószínűbb mégis a kontroll problémája. Érdekes még, hogy akik egy ilyen kézszorítás „csapdájába esnek”, ritkán van bátorságuk elhúzni kezüket, inkább egy külső eseménytől várják a „menekvést”.

5. Nedves kéz

Akiknek gyakran izzad a tenyerük, úgy próbálják enyhíteni a zavaró körülményt, hogy kézfogás előtt ruhájukhoz súrolják kezüket – szorongásuk jele azonban ennek ellenére is sokszor tenyerükön marad. Egy másik menekülő út számukra, amikor begörbítik tenyerüket, hogy a partner kezével érintkező kézfelületet minimálisra csökkentsék.

6. Rászorítás

Akkor jelenik meg, amikor az emberek együttérzésüket, barátságukat szeretnék jobban kihangsúlyozni a partner felé, és mindkét kezükkel fognak kezet vele. Más verziói ennek a fajta kézfogásnak, amikor bal kezüket a partner vállára, karjára vagy alkarjára helyezik kézfogás közben, ezzel kívánva elmélyíteni a kialakult bizalmi kapcsolatot.

7. Invazív kézfogás

Két módja van annak, amikor a köszönés egyenesen a felek egyikének személyes terébe hatol. Az első, amikor az egyik fél maga felé húzza partnerét kézfogás közben, ezzel kívánva rákényszeríteni őt a képzeletbeli játékszabályok betartására. A másik, amikor kézfogás közben túlságosan behatolunk a másik személyes terébe azzal, hogy túl közel állunk.

8. Domináns – alárendelt kézfogás

Domináns az, amikor a felek valamelyike úgy fordítja alkarját kézfogás közben, hogy a keze a másik keze fölé kerüljön (pronáció), egyfajta kontrollt és felsőbbrendűséget sugallva ezzel. A másik, amikor az alkar úgy fordul, hogy a jobb kéz a partner kezéhez viszonyítva alul kerül (szupináció), passzivitásra és alárendeltségre utal.

Forrás: http://filantropikum.com/9-kezfogas-tipus-amire-jo-ha-odafigyelsz-sok-mindent-elarul-az-adott-szemelyrol/



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!