Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Pszichológus magyarázza el, hogy mi a legfontosabb tényező egy kapcsolatban, és az nem a szerelem!

Írta: Szabó-Kocsis János

„Úgy vélem, hogy egy kapcsolatban sokkal inkább fontosabb a megértés, mintsem a szeretet, főleg ha szülői szerepre adjuk a fejünket a párunkkal.” – Jeffrey Bernstein.

„Minőségi kapcsolat csak megértés útján születhet”

Dr. Jeffrey Bernstein szakképzett pszichológusként már 30 éve munkálkodik a pályán. Karrierje során nemcsak párokkal, hanem egész családokkal, gyerekekkel dolgozott együtt, melynek köszönhetően egy sokkal pontosabb képet kaphatott arról, mi is lehet a kapcsolatok éltető forrása. Meglátása szerint van valami, ami még a szeretetnél is sokkal fontosabb szerepet játszhat egy kapcsolatban, és az nem más, mint a megértés.

 „Olykor a szerelem nem elég, találkoztam, már olyan elvált házaspárral, akik még mindig nagyon szerették egymást, de mindig is képtelenek voltak igazán megérteni egymást.”

Tehát Dr. Bernstein szerint két ember között minőségi kapcsolat csak megértés útján születhet.

Szülő és gyermek között már egy kicsit más a helyzet

„Sok szülő még a saját gyerekeit sem tudja teljes mértékig megérteni. Ilyen esetekben sokszor úgy teszünk, mintha zavarna a másikban az a dolog, amit képtelenek vagyunk megérteni és elfogadni.” – mondja.

De akár fordítva is lejátszódhat: a gyerek nem képes megérteni egyik, vagy mindkét szülőjét. Ettől függetlenül az irántuk érzett szeretet megvan, de akkor mi felelős az irántuk érzett kötelékért? A biológiai lenyomat! Itt már nem érzelmi síkról fakad a szeretet, hanem a mély biológiai kapcsolódástól.

De térjünk csak vissza a párkapcsolatokhoz.

Egymás megértését folyamatosan tanulnunk kell – ez vezet a szimpátiához!

„A jó úton haladó párok tudatosan dolgoznak rajta, és tanulják az egymás megértését, ami hosszútávon szimpátiához vezet. Az elvált párok valahol ebben a folyamatban vesznek el.” Az empátia a megértés egy sokkal szélesebb skálájú érzése. Ezért is van, hogy sokszor a felek azzal magyarázzák szétválásuk okát, hogy „eltávolodtak/elhidegültek egymástól”. És ez az empátia hiányából fakad.

Vizsgáljuk csak meg egy kicsit az egónkat!

Sokszor az egónk akadályozza meg, hogy kommunikáljunk a másikkal. A szerelemben nincs helye az egónknak. A párkapcsolat tulajdonképpen egy olyan partnerkapcsolat kellene, hogy legyen, mely a bizalmon alapszik. Nem gondolhatunk folyton csak magunkra, nyitnunk kell a másik felé, hogy jobban megérthessük egymást.

„Mint ahogy már említettem, az empátia egy érzelmi ragasztó, mely a kapcsolatokat egyben tartja. Az empátia teszi lehetővé, hogy a másik helyzetét átélve megértsük egymást.” – vallja Dr. Jeffrey Bernstein.

Forrás: http://filantropikum.com/pszichologus-magyarazza-el-hogy-mi-legfontosabb-tenyezo-egy-kapcsolatban-es-az-nem-szerelem/



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!