Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Nyolcezer éves írást találtak Bulgáriában

Írta: Szabó-Kocsis János

A világ egyik legrégibb írásos emlékét találhatták meg a bulgáriai Nova Zagorában, egy folyó partján, egy körülbelül 8000 ezer éves lapos cserépdarabon. A bolgár régészek február 14-én, a régészek napján mutatták be a tavaly októberi felfedezést.

A jó állapotban fennmaradt, 10-szer 3,5 centiméteres cserépdarab mindkét oldalán bonyolult szöveg olvasható. Tanya Kaneva archeológus szerint egyértelmű, hogy nem képírásról, hanem írásjelekről van szó, amelyek naptári és rituális eseményekről számoltak be.

Ez a legrégebbi írásos emlék Bulgáriában, sőt, egész Európában, és talán az egész világon. – mondta Kaneva.

A folyóparton, ahol az időszámításunk előtti 6. évezredből származó cserépdarabot találták, egy ősi település létezhetett. A régészeti lelőhelyen már 36 ősi emléket találtak, köztük ékszereket, szövőszéket, halászhálót, kultikus szobrot és más cserépfigurákat.

A leletet a szliveni helytörténeti múzeumban helyezik el.

Forrás: https://index.hu/tudomany/tortenelem/2018/02/15/nyolcezer_eves_irast_talalaltak_bulgariaban/



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!