Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

5-4-3-2-1! – A módszer, amely segít leküzdeni a szorongást!

Írta: Szabó-Kocsis János

A szorongó lelkiállapot megbénít, szinte semmit nem tudsz csinálni, nem tudsz emberek közé menni, mert azt hiszed, hogy az egész világ rossz, és mindenki ártani akar neked. Ha a helyzet súlyos, akkor muszáj cselekedned és pszichológushoz fordulnod, mert különben nagyon nehéz és boldogtalan időszak várhat rád.

Most egy olyan módszert fogunk ismertetni, amely révén visszanyerheted az életed fölött az irányítást, magabiztosabbá és bátrabbá válhatsz. A módszer neve 5-4-3-2-1, ami visszaszámlálásra utal, és segít abban, hogy visszatérj a jelenbe, mégpedig az 5 alapérzékelés, a látás, a hallás, az érintés, a szaglás és az ízlelés segítségével.

A módszer ismertetése

Amikor érzed, hogy rád tör a szorongás:

- néz körül, és azonosíts 5 tárgyat, amit a szemeddel látsz,

- utána azonosíts 4 dolgot, amit hallhatsz,

- 3 dolgot, amit megérinthetsz, bármi lehet, a lábaidtól kezdve az ujjadon lévő gyűrűig, egészen a cipőd orráig,

- majd utána folytatva a sort, azonosíts 2 dolgot, amit a szaglás alapján ismerhetsz fel,

- végül 1 dolgot kell ízlés alapján meghatároznod, ez lehet a szájüreged, feltéve, ha ott találsz valamilyen ízt.

A lépéseket érdemes minél gyorsabban elvégezni.

Ellen Hendriksen, a Bostoni Egyetem pszichológusa szerint a szorongástól szenvedő emberek figyelmének érzékelésekre történő ráirányítása, valamint a számolás feloldja az agyban kialakuló szorongást, és arra ösztönzi őket, hogy figyeljenek a környezetükre, ezáltal meggátolva a szorongó, negatív gondolatok kialakulását.

A módszer segíthet a depresszióban, magas vérnyomásban, a stresszben szenvedőkön is – adta hírül a The Independent brit lap.

Forrás: http://filantropikum.com/5-4-3-2-1-modszer-amely-segit-lekuzdeni-szorongast/



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!