Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Egy expedíció, ami ott kezdődik, ahol a hegymászás véget ér

Írta: Szabó-Kocsis János

Az Adatvadászok című dokumentumfilm-sorozat három magyar klímakutatót mutat be a világ legmagasabb vulkánján, az Ojos del Salado-n, a chilei Atacama-sivatag száraz és hideg területén. Az elszánt csapat 5800 méteres magasságban, extrém körülmények között, oxigénhiányos környezetben végzi munkáját annak érdekében, hogy kiderítse, van-e elegendő víztartalék a kietlen vidéken lakók számára. A mérföldkőnek számító, izgalmas projektről szóló háromrészes filmet a nagyközönség először az OzoneTv-n láthatja.

Extrém körülmények között a déli féltekén

A chilei száraz Alpokban emelkedik földünk leghatalmasabb szunnyadó vulkánja, az Ojos del Salado, egy óriási sivatagi hegy. A fagyott és lakatlan környezetet ősi, töményen sós tavak veszik körül. A magyar kutatók arra kíváncsiak, hogy mit eredményez a globális felmelegedés, lesz-e az olvadásból édesvíz.

Ez a helyi lakosok számára stratégiai fontosságú kérdés, mivel egész évben csak pár napot esik csapadék, de olyankor akkora mennyiségben, hogy az veszélyezteti a környékbeliek életét. A magyar kutatók 2012-ben helyezték ki az első mérőeszközöket a helyszínen.

Az eredményeket folyamatos munkával tudják csak megszerezni, egy olyan területről, ahol nincsen térerő, így minden egyes alkalommal személyesen kell megharcolniuk az időjárási körülményekkel és magassággal, annak érdekében, hogy elsőként vadászhassanak adatokat a Föld legmagasabb információt adó hegyéről.

„Egy jó reggeli után elment a hangom”

„Az Ojos del Salado-n viszonylag egyszerű a környezet, szinte nincs növényzet és talaj, leginkább kősivatag veszi körül, a vulkán belseje valahol a magasban, jeget rejt, amiből egyszer majd víz lehet.

Itt lapulnak a változásokat mérő műszereink, már 2012 óta” - mondta Nagy Balázs, az ELTE Földrajz- és Földtudományi Intézetének vezetője, egyetemi docens, a magyar kutatócsapat vezetője.

A zsákmányszerzés 4000 méter körül indul és majdnem 7000 méterig tart, ami nem csak a kutatók, de még az edzett hegymászók számára is megterhelő.

„Egy jó reggeli után azt vettem észre, hogy egyre nehezebben tudok beszélni és végül teljesen elment a hangom. Ez a folytonos alacsony páratartalom és az erős szél miatt történt, amit a nagy magasság és a sivatagi körülmények nehezítenek tovább” – mesélte Ignéczi Ádám, geográfus.

Adatvadászok – akikre büszkék lehetünk

A futóhomok és az éles sziklák nem csak a gyaloglást, de még az autózást is nehezítik, ugyanis a kutatóknak fel kell juttatniuk a több tonnás műszereket a magasba.

A rendkívüli környezet nem csak őket, hanem a technikai eszközöket is megtréfálja, így a csoportnak az első nap fel kell dolgoznia, hogy a videófelvételekhez beszerzett drón nem bírja a chilei hegyi levegőt.

„Rendszeresen meg kell mászni a hegyet, térerő nincs, csak akkor kapjuk meg az adatokat, ha személyesen mi kaparjuk elő a korábban elhelyezett mérőeszközöket”- mondta Heiling Zsolt, terepi mérnök, A Földgömb magazin kiadójának vezetője.

Februárban folytatódik kutatóink adatvadászata, ugyanis az Atacama-sivatagban magyar szakemberek által működtetett Környezetkutató- és Technológiai Központ hosszú távon, folyamatosan biztosítja hazánk szakembereinek jelenlétét Chilében.

A zsákmány az adat, a kihívás a túlélés. Az Adatvadászok izgalmas expedícióját bemutató három kisfilm február 18-án, vasárnap, 16:20-tól lesz látható az OzoneTv műsorán.

Forrás: http://www.origo.hu/tudomany/20180209-magyar-kutatok-extrem-korulmenyek-kozott-dolgoznak-az-atacama-sivatagban.html



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!