Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

„A sok szépet és jót, amiről megfeledkezünk, nem fogjuk továbbadni gyerekeinknek”

Írta: Szabó-Kocsis János

Önsegítő és személyiségfejlesztő könyv jelent meg Lélekmunka – Felejts el mindent, emlékezz Mindenre címmel egy erdélyi orvos tollából. Erről és a lélek dolgairól beszélgetett a Filantropikum.com újságírója a szerzővel, dr. Birtalan Katalin marosvásárhelyi elmegyógyász szakorvossal.

- Annyi önismereti és személyiségfejlesztő könyv van a piacon, miért van szükség még egyre?

- Valóban, rengeteg van. Mégis hiányolom azokat a könyveket, amelyek az elméleti információn túl is nyújtanak valamit az olvasónak. Szeretem azt mondani, hogy a Lélekmunka egy élő és aktív könyv, hiszen igényli, hogy az olvasó is aktívan kivegye a részét abból, amit olvasás közben megél. A könyv kéri a kapcsolódást, a csatlakozást. Talán ez az, ami új, és ami nem engedi, hogy az olvasó az elméleti információk hátterében maradjon.

- Mire vonatkozik a Lélekmunka és a Felejts el mindent, emlékezz Mindenre?

- A lélekmunka azt jelenti, hogy a lelkünk szerint is élünk. Sokszor a lelkünket nem vesszük számításba, amikor életmódot választunk magunknak. Ezzel a címmel szerettem volna hangsúlyozni és emlékeztetni az embereket arra, hogy a lelkünkkel foglalkozni egy aktív, tudatos folyamat, hozzáállás. Megváltoztak értékeink és szerepeink is felcserélődtek a mai világban, sok mindenről megfeledkeztünk, de látok abban fantáziát, hogy értékeinket visszacsalogatva sikerül könnyebben élnünk.

- Miről olvashatunk a könyvben?

- Életről, halálról, szerelemről, fájdalomról, kapcsolatokról, olyan dolgokról, amelyekről a mindennapos panaszkodás és rohanás mellett elfelejtettünk őszintén beszélgetni. A Lélekmunka nem egy szakkönyv. Kis történetekkel, gondolatokkal, kérdésekkel, gyakorlatokkal akarom visszaadni az embereknek azt az életérzést, amelybe a hála is belefér, és amely visszaadja jogunkat, hogy újra kapcsolatba léphessünk azzal, ami valójában számít az életben.

- Ez az egyik dolog, amit elfelejtettünk, és amire emlékeznünk kellene? Az őszinte beszélgetések?

- Igen. Ez az egyik. Sok mindenről megfeledkezünk, mert figyelmünk ezer irányba osztódik. Ugyanígy megfeledkezünk például arról, hogy milyen érzés szerelmesnek lenni, segíteni másokon, közösségben élni, megfeledkezünk a természetről vagy Istenről. Nagyon sok esetben jó, ha az ember felejteni is tud. Például a rosszat. Gond csak azzal van, hogy nem mindig tudjuk megkülönböztetni, mi az, amit el kell felejteni s mi az, amit nem szabad. Az emberek nem veszik észre, hogy a sok szépet és jót, amiről megfeledkezünk, nem fogjuk továbbadni gyerekeinknek. Ez pedig nagyon fontos lenne.

- Ebben hivatott segíteni a könyv?

- Ebben is. Ezért is szerettem volna személyesebb hangnemben szólni az olvasóhoz a könyvben. Egyszerűen azért, hogy mindenki megtalálhassa magát benne. Nagyon sok ember mindenféle nehézséggel küzd körülöttünk, és amikor segítséget kér, sokszor elbátortalanodik, mert sokszor még szeretteinknek sem tudjuk megadni azt a lelki támaszt vagy segítséget, amelyre szükségük lenne. Igyekeztem úgy írni a könyvet, hogy ne csak személyiségfejlesztő jellege kerüljön előtérbe, hanem azoknak is támasz lehessen, akik nem mernek, szégyellnek segítséget kérni vagy már kimerítették erőforrásaikat.

- Mit kell még tudni a könyvről?

- Sok dolgot szeretnék elmondani vele kapcsolatban. Ragaszkodtam ahhoz, hogy a kivitelezés során csakis olyan emberek lépjenek kapcsolatba a könyvvel, akik szeretik a munkájukat és hisznek abban, amit csinálnak. Ezért kértem fel a szovegkovacs.blog.hu és a Eventfilms segítségét, mert hiszek abban, hogy ahol 2-3 ember szívvel-lélekkel dolgozik, nemcsak egyéni szinten, hanem közösségi szinten is képes olyat alkotni, ami másnak is a javára válik. Ezt a könyv is tükrözi. Egymásért is felelősséggel tartozunk. Ezt továbbgondolva egy lépéssel előbbre léptem, és az első kiadásban megjelent könyv megvásárlásával az olvasónak is lehetősége van segíteni a közösségét, hiszen minden megvásárolt könyv árából 1 euróval támogatjuk a Reménység Egyesület a leukémiás és daganatos gyermekekért munkáját. Mindegyik kiadással olyan kisebb egyesületek munkáját fogjuk segíteni, amelyekről nem igazán hallottak az emberek, de fontos dolgot tesznek közösségünkért.

- Magyarországon is elérhető a könyv?

- Igen, interneten megrendelhető a www.love2translate.com oldalon.

- Végezetül, megosztaná velünk kedvenc mondatait a könyvből?

- Örömmel! A kedvenc bekezdésem így hangzik: „Aki tud bánni a lélekkel, nem ijed meg akkor, amikor az megmutatkozik. Sem erejétől, sem gyengeségétől.”

Hatalmas potenciál, szépség és érték van mindannyiunk lelkében. Igyekezzünk méltóak lenni hozzá.

Forrás: http://filantropikum.com/sok-szepet-es-jot-amirol-megfeledkezunk-nem-fogjuk-tovabbadni-gyerekeinknek-beszelgetes-lelekmunka-cimu-konyv-szerzojevel-dr-birtalan-katalin-elmegyogyasz-szakorvos/



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!