Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Újabb Oscar-díj a láthatáron?

Írta: Szabó-Kocsis János

Magyar idő szerint január 23-án kora délután jelentette be az Amerikai Filmakadémia az Oscar-jelöléseket. Enyedi Ildikó filmje, a Testről és lélekről bekerült az öt legjobb külföldi film közé, ezzel a magyar alkotó lett a mezőny egyetlen női rendezője.

A kategória öt jelölt filmje:

- Chile: A Fantastic Woman, rendező: Sebastián Lelio

- Svédország: A négyzet, rendező: Ruben Östlund

- Magyarország: Testről és lélekről, rendező: Enyedi Ildikó

- Libanon: The Insult, rendező: Ziad Doueiri

- Oroszország: Loveless, rendező: Andrey Zvyagintsev

A Testről és lélekről a tavaly év eleji, berlini világpremierje után, azonnal megnyerte a Berlinale nagydíját, év végén a film főszereplője, Borbély Alexandra lett a legjobb színésznő az Európai Filmdíj díjátadóján, január 15-én pedig a film átlépte a 100 ezres nézőszámot.

A film hosszú szünet után készült el: Enyedi Ildikó tizennyolc évig nem kapott támogatást nagyjátékfilmre, de mint mondta, ezért senki mást nem tudna okolni, csak saját magát. A történet egy vágóhídon játszódik, ahol az autisztikus személyiségjegyekkel rendelkező minőségellenőrről és az igazgatóról kiderül, hogy egy ideje ugyanazt álmodják: álmukban szarvasok képében egy párt alkotnak. Ehhez képest a valóságban nagyon nehezen találják meg az utat egymáshoz.

Enyedi Ildikó végignyerte a világot új filmjével, de az Oscar-díjra és négy Európai Filmdíjra is esélyes rendező a vörös szőnyegekről nem a sztárokat jegyezte meg.

A film forgalmazási jogait összesen 91 országban vették meg, Amerikában a Netflix forgalmazza.

Magyarország az elmúlt években nagyon jól szerepelt az Oscaron: 2017-ben Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje nyert a legjobb rövidfilm kategóriában, 2016-ban pedig Nemes Jeles László Saul fia című filmje kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscart. Előtte Szász János A nagy füzet című filmje került fel az Oscar szűkített listájára, de ez a film végül nem jutott tovább.

Az Oscar-díjakat 2018. március 4-én adják át Los Angelesben.

Forrás: https://index.hu/kultur/cinematrix/2018/01/23/enyedi_oscar_testrol_es_lelekrol/



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!