Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

A nagyi idejében ez volt a tuti természetes recept megfázás ellen

Írta: Szabó-Kocsis János

A nagymamák gyakran a kivájt hagymába mézet csurgattak és abból adtak a betegnek néha egy-egy kiskanállal. Gondolkodtál már rajta, hogy vajon miért kellett megenniük ezt a fura keveréket? Nos, most megtudhatod.

A válasz nagyon egyszerű, ugyanis ez a keverék nagyon egészséges, egy természetes nátha- és köhögés elleni szer, mivel antiszeptikus és fertőzés ellenes hatása is van.

Nagyon egyszerű elkészíteni, rövid időn belül megszünteti a megfázás kellemetlen tüneteit, az íze pedig sokkal kellemesebb a patikában kapható gyógyszerekénél.

A népi hagyomány úgy tartja, hogy a hagyma távol tartja a hideg időszak betegségeit, ami nem is annyira meglepő, ha ismerjük ennek a növénynek a magas C-, B6- és B1-vitamin, valamint biotin és folsav tartalmát. Mi több, a hagyma az a zöldség, amely a leggazdagabb a kvercetin nevű erős antioxidánsban. Ez az antioxidáns a bioflavonoidok családjába tartozik, és gyulladáscsökkentő hatása van.

A hagymaszirup segít csökkenteni az orrnyálkahártya duzzadtságát, ezáltal felszabadítja a „bedugult” orrot, csillapítja a lázat és a száraz köhögést. Abban az esetben, ha produktív köhögés áll fenn, nem mindig ajánlott ezt megszüntetni, mivel a szervezet ezzel próbálja kiküszöbölni a baktériumokat a szervezetből.

Hogyan készítsünk hagymaszirupot?

A klasszikus, legtöbbször használt recept a hagymafőzet, amely a száraz köhögés ellenszere. Egy csészényi főzethez vegyünk két tojásméretű hagymát. Tisztítsuk meg gyökereiktől, de héjukat hagyjuk rajta, mert ebben vannak a jótékony anyagok. A hagymákat tegyük a már forrásban levő vízbe, és főzzük így 10-15 percig.

Ízesítésként adhatunk hozzá mézet is, azonban ha forrón keverjük bele, a méz elveszti jótékony hatásait. Ezért, ha a méz antibiotikus hatását is szeretnénk kiaknázni, inkább akkor keverjük hozzá, ha már iható hőmérsékletűre hűlt a főzetünk. Más teák vagy akár gyömbér hozzáadásával is ízesíthetjük a hagymafőzetet, ami szintén erős fegyver a náthával szemben.

Ha több ideig szeretnénk tartósítani a hagymafőzetet, természetes tartósítószerként adhatunk hozzá tormát.

A hagymaszirup egy másik variánsa a mézzel készített változat, amelyet a gyerekek is fogyaszthatják (4 éves kor felett). Nagyon egyszerűen elkészíthető, egy befőttes üveg aljára tegyünk 2-3 szelet fehér- vagy vöröshagymát, töltsünk rá egy réteg mézet, erre megint pár szelet hagymát, majd mézet. Így rétegeljük tele az üveget a mézzel és a hagymával. Ha megtelt, hagyjuk a szirupot pihenni 8-12 órát. Lehet hozzá adni kis fahéjat vagy citromlevet is, hogy még jobb hatást érjünk el.

Az olyan természetes gyógykészítmények, mint a hagymaszirup, egyre nagyobb teret hódítanak az utóbbi időkben. Igazuk volt a nagyiknak, mikor ezt adták nekünk: könnyen elkészíthetőek, nem drágák és nagyon gyorsan hatnak, a gyógyszerekkel szemben, amelyek drágák és mellékhatásaik is lehetnek hosszú távon. De szerencsére, ha figyelmesen körülnézünk, számos természetes, gyógyító alapanyagot találunk, amelyet az anyatermészet a rendelkezésünkre bocsájtott.

Forrás: http://filantropikum.com/nagyi-idejeben-ez-volt-tuti-termeszetes-recept-megfazas-ellen/



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!