Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

750 aranyérem és 37 világrekord!

Írta: Szabó-Kocsis János

Olga Kotelko megállította az öregedést, legalábbis a tudomány állítása szerint, ugyanis a 95 éves asszony agyának egyes részei olyan jól működnek, mint fiatalkorában.

Amikor Olga elmúlt 77 éves, elhatározta, hogy beleveti magát a sportba, így az azt követő 18 évet az asszony azzal töltötte, hogy edzett, és edzett, és edzett, aminek köszönhetően 750 aranyérmet szerzett, főként atlétikában, és 37 világrekordot döntött meg például távolugrásban, kalapácsvetésben, vagy gerelyhajításban.

Olga teljesítménye a tudósokat is munkára ösztönözte, így az Illinois Egyetem keretében működő Beckman Intézet szakértői azt vizsgálták meg, hogy a sportnak milyen hatása van az agyi tevékenységre. A kísérletben résztvevőknek egy futópadon kellett szaladniuk, miközben a fejükre számos készüléket, mérőműszert erősítettek.

A kísérletben természetesen Olga is részt vett, akkor 93 éves volt, akinek agyi képességeit, teljesítményét 58 másik, 60 és 78 év közötti hölgyével hasonlították össze, akik ugyan szoktak mozogni, de korántsem olyan mennyiségben és minőségben, mint Olga.

A megerőltető kísérletezések után Olga úgy nyilatkozott, hogy nem érzi különösebben fáradtnak magát, míg vele ellentétben, az évtizedekkel fiatalabb nők azt mondták, hogy nagyon kimerültek a tesztelések után. Mindezt a Beckman Intézet vezetője, a kutatás szerzője Art Kramer hozta nyilvánosságra.

Az eredmények eléggé megdöbbentették az orvosokat, hiszen Olga agyában sokkal több fehérállomány volt jelen, mint a fiatalabb nők esetében, így a 93 éves asszonynak jobban működött az agya, főként azon terület, amely a tevékenységekért, a mozgásért, a racionális gondolkodásért, az önkontrollért felelt. Azonban a kognitív teszteken a fiatalabb résztvevők valamivel jobban teljesítettek Olgánál.

Mégis, a szakértők szerint bámulatos, hogy a rendszeres mozgás, sport, versenyszellem milyen jó hatással van az agyműködésre, amelyre a legjobb példa a 95 éves Olga Kotelko.

Forrás: http://filantropikum.com/ez-95-eves-asszony-elarulja-hogy-mivel-lehet-leginkabb-frissen-es-fiatalon-tartani-testet-lelket-elmet/



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!