Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

A testszagunk elárulja mennyire vagyunk egészségesek!

Írta: Szabó-Kocsis János

Milyen illatuk van az embereknek? Erre a kérdésre minden fejlett országbeli ember azt válaszolja, hogy parfüm, dezodor, szappan vagy egyéb, erre a célra létrehozott illatszer illata a jellemző. Egy egész iparág épült napjainkban az emberi test illatának elfedésére, viszont a probléma okát egyik sem oldja meg.

De miért is van a testünknek „illata”?

Testünk „illatát” a baktériumok okozzák. Az izzadság, melyet a testünk bizonyos területein található mirigyek termelnek, szagmentesek, mindaddig, amíg a „rossz” baktériumok bomlasztó hatására kénes szagúak nem lesznek. A kén a magyarázata annak, hogy némely embernek hagyma vagy fokhagyma szaga van.

Még ha nem is vagyunk teljesen tudatában, de az illatoknak jelentős szerepe van az életünkben, hiszen ez alapján ismerjük fel családtagjainkat, választunk párt, ismerünk fel egy stressz helyzetet vagy egy veszélyt. A nők esetében a szaglás még kifinomultabb!

Testünk „illata” és az egészségi állapotunk közötti összefüggés!

A beteg emberek illata más, és ezt észreveszik az állatok is. Az Egyesült Királyságban létrehoztak egy olyan egészségügyi szervezetet, melynek keretén belül, kutyák segítségével ismerik fel a betegségeket még korai szakaszukban.

Testünk illatanyagokat bocsát ki különböző élethelyzetekben. Mivel a baktériumok befolyásolják a testszagot, jó, ha odafigyelünk ezekre a jelekre. A többnyire édeskés, gyümölcsös illat a diabétesz jelenlétére utalhat. A kellemetlen szájszag oka, hogy a szervezet nem tudja feldolgozni a méreganyagokat és azokat a szájon keresztül üríti ki.

Ha a vizelet erősen ammónia szagú, akkor az húgyúti fertőzésre utalhat. A hal- és a penészszag ugyanakkor bakteriális fertőzés eredménye lehet, ilyenkor javasolt egy piros áfonyalé kúra, valamint nyers zöldség diéta és a cukor teljes mértékű mellőzése.

A szaglásunk tudat alatt befolyásolja emberi kapcsolatainkat, hiszen inkább keressük olyan emberek társaságát, akik egészséges „illatúak”.

A dezodorok hatása

Ha testünk illata ennyi mindent elárul rólunk, mégis miért szeretjük annyira elfedni a dezodorok illatával? Talán, mert neveltetésünknél fogva nem szeretjük testünk természetes illatát. A dezodorok használata szinte kötelező modern világunkban, és nem vesszük figyelembe, hogy mennyire káros hatással vannak a szervezetünkre. A bennük található alumíniumnak köztudottan rákkeltő hatása van, mégis napi szinten használjuk azokat. Ugyanakkor a dezodor elpusztítja szervezetünk önvédő képességét, hiszen a benne található anyagok károsak úgy a „rossz”, mint a „jó” baktériumokra.

Hogyan befolyásolhatjuk testünk illatát? Semmi nem javítja jobban a kellemetlen testszagot, mint az egészséges étkezés. Ha friss, organikus, és zömében nyers élelmiszert fogyasztunk, kiűzve étrendünkből a cukrot és a finomított élelmiszereket, jót teszünk vele a „jó” baktériumok elszaporodásának, melyek a jó testszagért felelősek.

Összegezve tehát igyekezzünk testünk „jó” baktériumainak táplálására és ez által megspórolhatjuk a dezodorokra kiadott jelentős összeget, ugyanakkor egészségünkre sem leszünk káros hatással.

Forrás: http://filantropikum.com/a-testszag-elarulja-mennyire-vagy-egeszseges/

 



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!