Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Tíz dolog, ami boldogabbá tehet egy családot!

Írta: Szabó-Kocsis János

Ha az embereket megkérdeznéd, hogy mi számukra a legfontosabb dolog a világon, szinte mindenki válasza a család lenne. De ahogy az az élet fontosabb dolgaival szokott lenni, a családi életet is képes tönkretenni a mindennapok feszültsége és a stressz, ezért lássuk, mi tehet boldogabbá egy családot napjainkban, és mit kell tennünk ennek érdekében!

1. Tegyél erőfeszítéseket

Sokszor ösztönösen hajtunk és kergetjük céljainkat az élet számos területén, de sokan nem fektetnek elég hangsúlyt a családi boldogság megteremtésébe. Ha összedolgozunk családtagjainkkal, mint egy igazi család, akkor képesek vagyunk megteremteni a boldog légkört, csupán kitartás és befektetett munka kell hozzá.

2. Határozzátok meg a család legfőbb céljait

Minden sikeresen működő vállalatnak megvannak a saját céljai és értékei. Ennek szellemében képesek döntéseket hozni. Egy szerető család esetében is ugyanígy érdemes cselekedni: határozzátok meg mik is a család legfontosabb értékei, és milyen családdá akartok igazán válni.

3. Adj a gyerekek kezébe egy kis hatalmat

Tudományosan bizonyított, hogy azok a gyerekek, akikre a szülei rábízzák, hogy ossza be a saját idejét, találjon ki magának új heti-célokat, sokkal fejlettebb vezetői és szervezői képességekkel rendelkeznek, és eme képességek segítenek megelőzni a gyerekek alacsony önbecsülésének kialakulását.

4. Osszátok meg egymással a családotok történeteit

Az Emory Egyetem kutatásai alapján, azok a gyerekek, akik ismerik családjuk történelmét sokkal magabiztosabbak. A családi legendák, történetek hozzájárulnak a gyerek egészséges lelki fejlődéséhez – tudniuk kell, honnan jönnek.

5. Hatékony stratégiával oldjátok meg a problémákat

Bruce Ury, a Getting to Yes szerzője szerint egy háromlépéses folyamattal hatékonyan meg lehet oldani a szülők és a gyerekek között fellépő nézeteltéréseket. Első lépésként különüljetek el mindannyian, de úgy, hogy még láthassátok egymást. Majd kérjétek meg a gyerekeket, hogy mindegyik találjon ki három alternatívát a probléma megoldására. Utolsó lépésként gyűljetek össze és vitassátok meg, hogy a 3 alternatíva közül melyik lenne a legmegfelelőbb.

6. Legyetek egy közösség tagjai

Kutatások szerint a legalább 10 baráttal rendelkező családok boldogabbak. Főleg a vallásos közösségben aktív családokról mutatták ki, hogy a családtagok sokkal jobban érzik magukat.

7. Korlátozzátok a stresszt

Egy felmérés alapján, melyben közel 100 családot kérdeztek meg a gyerekeknek a következő kérdésre kellett válaszolniuk: „Ha kívánhatnál egyet a szüleidnek, mi lenne az? A legtöbb válasz az volt, hogy a szülők kevésbé legyenek fáradtak és stresszesek. Az érzéseink nem befolyásolhatják a viselkedésünket: mutassunk több pozitivitás gyerekeink felé!”

8. Étkezzetek közösen

A közös étkezések összefognak, közös emlékek, élmények születnek. Egy finom étel mellett lehetőség nyílik a kommunikálásra, az egymás meghallgatására.

9. Vonjátok be a nagyszülőket is

Ha olyan szerencsés helyzetben vagytok, hogy a nagyszülők még mindig élnek, akkor tudnotok kell, hogy ők a legjobb tanítók. Sokmás dolog mellett megtaníthatják gyerekeiteknek hogyan legyenek felelősségtudóak, közösségi emberek és hogyan nézzék a világot egy nyitottabb szemlélettel.

10. Tartsatok családi összejöveteleket

Szánjátok rá az időt és az energiát, és legalább hetente egyszer gyűljön össze a nagycsalád apraja nagyja. Beszélgessetek, érdeklődjetek egymás dolgai felől. Vitassátok meg a problémákat, értékeljétek ki a hátatok mögött lévő hetet.

Forrás: http://filantropikum.com/10-dolog-ami-boldogabba-tehet-egy-csaladot/

 



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!