Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

A GYERMEKEK JOGAINAK VILÁGNAPJA

Írta: Szabó-Kocsis János

Jelenleg 2,1 milliárd fiatalkorú él a Földön, vagyis a lakosság 35 százaléka gyermek. Az ENSZ 1989. november 20-án fogadta el a gyermeki jogokról szóló egyezményt - hivatalos nevén A gyermekek jogainak konvencióját -, amelyet Magyarország 1990. március 19-én írt alá.

Magyarországon 1997-ben ünnepelték először A gyermekek jogainak egyetemes napját, amelyről Európa-szerte megemlékeznek. Az Országgyűlés 1997. április 22-én nagy többséggel fogadta el A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényt, amelynek szövegébe mindazok a gyermeki jogok belekerültek, amelyeket az ENSZ Gyermekjogi egyezménye rögzít.

A jogszabály meghatározza a gyermekek jogait, szabályozza a szülők, a nevelők, az állam, a helyi önkormányzatok, illetve a civil szervezetek feladatait a gyermekvédelem, valamint a gyermekek jogainak érvényesítése területén.

Ezeket a jogokat a Magyar Alkotmány XII. fejezete, Alapvető jogok és kötelességek címmel tartalmazza.

A gyermekek védőszentje Szent Miklós.

Forrás: http://szerkeszto.gportal.hu/gindex.php?pg=35353653http://ezenanapon.hu/



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!