Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

A világ lakosainak legalább egyharmada D-Vitamin hiányos!

Írta: Szabó-Kocsis János

November 2-a a D-Vitamin napja. A D-Vitamin napot azért hozták létre, mert hiánya a világ minden emberét érintő probléma.

A kutatók egyetértenek abban, hogy a világ lakosainak legalább egyharmada D-Vitamin hiányos. Ezt annak tulajdonítják, hogy a túlzott sugárzás miatt keveset tartózkodunk a szabadban.
Az orvosok kutatások alapján gyanítják, hogy a D-Vitamin hiány a kockázati tényező sok betegség, például a szívbetegség és a rák, néhány légzőszervi, valamint autoimmun betegség kialakulásában.

Napfény nélkül nincs élet. A nap sugaraira szüksége van az emberi szervezetnek, hogy egészséges maradjon.
A napsugarak hatására a szervezetben fokozódik a boldogság hormonok termelődése.
Ritkán gondolunk arra, hogy a bőrünk felszíne átlagosan két négyzetméter.
A napsugár kedvező hatása a szervezetre a melatonin és a D-Vitamin.
A D-Vitamin az ultraibolya B-sugárzás hatására keletkezik a bőrben, hiányában károsodik a csontrendszer kialakulása és épsége.

A melatonin fontos szerepet játszik a napszaki ritmus szabályozásában. Még nem tisztázott, de befolyásolja az immunrendszert és feltehetőleg a sejtműködést is.

Kutatók megfigyelték, hogy télen magasabb a vérnyomás, mert kevesebb nitrogén-monoxid képződik a napfényhiány miatt a szervezetben. A nitrogén-monoxid ellazítja a simaizmokat, ezáltal az ér kitágul, a vérnyomás tehát csökken. A magas hegységekben élők szervezetében a NO szint magasabb és ez segíti a tüdő munkáját. Számos, ettől lényegesen eltérő folyamatban is részt vesz.
Amennyiben nem tudunk rendszeresen szabadban tartózkodni, a D-Vitamint folyamatosan pótolni kell!

Ez történhet táplálékkal is, a szintetikus anyagok mellőzésével!
Napi szükséglet felnőtteknek 10 μg, gyerekeknek 5 μg.

A csukamájolajban a legnagyobb koncentrációban található: 2 kávéskanálnyi mennyiség 240 μg-ot tartalmaz.

Kitűnő D-Vitamin forrás a hering, a makréla, a lazac, a szardínia, a tonhal, a tej, a teljes kiőrlésű gabona, a tojás és még a máj is.
Azzal teszel jót a szervezetednek, ha használod azt a csodás "gyárat", amit a teremtő megalkotott!
Tehát fogyassz olyan ételeket, amikből a tested építkezhet!

1 NE = 0,025 μg, 10 μg = 400 NE

Forrás: http://szerkeszto.gportal.hu/gindex.php?pg=36246495



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!