Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Milyen az arcformád? Ilyen első benyomást keltesz egy vizsgálat szerint

Írta: Szabó-Kocsis János

Az előítélet nem szerencsés dolog, de evolúciós szempontból bizonyos mértékig hasznos és indokolt. Ha például a piros növényekről az az előfeltevésünk, hogy mérgezőek, kisebb eséllyel lakmározunk be gyilkos galócából. Ugyanakkor olyan előítéleteink is vannak, amelyeknek tudományosan semmiféle alapjuk nincs, mégis úgy tűnik, többé-kevésbé mindenki osztja őket.

A Princeton University pszichológia professzora, Alexander Todorov szerint mindent megteszünk azért, hogy valakiről a lehető leggyorsabban gyűjtsük be a legtöbb információt. Így például a fizikai megjelenés alapján is hajlamosak vagyunk nagyon sokféle következtetést levonni, még akkor is, ha ezeknek bizonyos esetekben nincsen semmiféle alapja sem.

Azonnal kialakulnak bennünk bizonyos benyomások az emberekről – mondja Todorov – egyszerűen nem tehetünk ez ellen semmit.

Todorov laboratóriumi vizsgálatokkal bizonyította be, hogy bizonyos arcformákhoz, arcjegyekhez olyan tulajdonságokat kötünk, mint például a megbízhatóság vagy a kompetencia, holott az arc küllemének és ezeknek a jellemvonásoknak semmiféle kapcsolata nincs – mégis a látvány hatására ezt feltételezzük a másikról.

A babaarcúak kedvesek, de gyengék

Az úgynevezett babaarc – viszonylag nagy szemek, kerek arcforma, az állhoz viszonyítva nagyobb koponya – a fizikai gyengeség, a naivitás és az alárendeltség benyomását kelti az emberekben, ugyanakkor őszintébbnek, kedvesebbnek és melegszívűnek is hisszük ezeket az embereket.

Érdekes megjegyezni, hogy ezek a fizikai vonások a nőkre gyakrabban jellemzőek, mint a férfiakra, ez pedig összefüggésben állhat azzal, hogy a fenti személyiségjegyek sztereotípiaként is gyakran megjelennek a nőkkel kapcsolatban.

 A férfiakat kompetensebbnek hisszük

A laboratóriumi vizsgálat során egyetemi hallgatóknak kellett az előttük számítógépen megjelenő arcformákat különböző szempontok alapján értékelniük. Hogy a rasszokkal kapcsolatos előítéleteket kivegyék a képletből, a vizsgálathoz csak kaukázusi arcokat használtak, bár a bőrszín lehetett sötétebb vagy világosabb.

A vizsgálat szerint azokat az arcokat, amelyek bőrárnyalata sötétebb volt – a kutatók szerint ez itt nem etnicitás kérdése volt, a sötétebb szín inkább maszkulinnak hatott a képeken – kompetensebbnek ítélték meg a kutatásban résztvevők, ahogy nem meglepő módon a vonzónak talált arcokat is rátermettebbnek hitték.

A széles arcúak extrovertáltabbak?

Extrovertáltnak, könnyen barátkozónak, a külvilág felé fordulónak tartjuk azokat, akiknek az arca szélesebb.

Ez egy meglepő, és valószínűleg tényleg mindenféle alapot nélkülöző feltételezés, annak azonban talán már lehet valami alapja, hogy a mosolygó arcokat is extrovertáltabbnak gondolták az adatközlők.

A férfias arcokat fenyegetőbbnek látjuk

A vizsgálat során a megkérdezettek fenyegetőbbnek találták a férfias jegyeket hordozó arcokat, és azokat a jegyeket, amelyek a dühös arckifejezésre emlékeztetnek – például a vékony ajkakat vagy az egymáshoz közelebb ülő szemöldököket.

Abban bízunk, akit ismerünk

A megbízhatósággal, mint tulajdonsággal a megkérdezettek többször illették azokat az arcokat, amelyek nőies jegyeket mutattak vagy mosolygósabbak voltak. Ugyanakkor az általános vonásokkal bíró arcokat is megbízhatóbbnak ítélték meg, míg a megszokottól, gyakoritól eltérő karakterjegyeket kevésbé megbízhatónak találták, ami a kutatók szerint a xenofóbiával és a rasszizmussal magyarázható. A vizsgálat azt is megállapította, hogy hajlamosabbak vagyunk pozitív tulajdonságokat feltételezni azokról az arcokról, amelyek a sajátunkhoz hasonló vonásokat mutatnak.

Bár ezeknek a feltevéseknek és benyomásoknak tudományos alapja nincs, mégis fontos, hogy megismerjük őket, hiszen befolyásolhatják az ítélőképességünket. A kutatók szerint az, hogy mit gondolunk valakinek az arcáról, befolyásolhatja például akár az igazságszolgáltatást, de akár azt is, hogy egy választáson kire szavazunk.

Forrás: https://www.bien.hu/otthon-kikapcsolodas/erdekessegek-nagyvilag/milyen-az-arcformad-ilyen-elso-benyomast-keltesz-egy-vizsgalat-szerint/127559



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!