Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Einstein tényleg megbukott matematikából?

Írta: Szabó-Kocsis János

Mi a helyzet azzal a híres bukással, részt vett-e az atombomba fejlesztésében, miért kellett kimenteni egy felborult vitorlásból, és hogy-hogy nem lett végül Izrael miniszterelnöke?

A német származású elméleti fizikust, Albert Einsteint, a huszadik század legjelentősebb tudósának tartják, az ő nevéhez fűződik a relativitáselmélet, de alkotott a kvantummechanika, a statisztikus mechanika és a kozmológia területein is. 1921-ben, 42 éves korában megkapta a fizikai Nobel-díjat. Összegyűjtöttünk róla öt érdekességet, amiről még biztosan nem hallottak.

Ismert városi legenda, hogy Einstein gyerekkorában olyan rossz tanuló volt, hogy meg is bukott matematikából - ez azonban nem igaz. Einstein világéletében jó tanuló volt, matematikából és fizikából pedig már gyerekként kiemelkedően teljesített. A legenda onnan származhat, hogy a felvételije valóban nem sikerült elsőre: Németországban járt középiskolába, majd 16 évesen, a kortársainál két évvel korábban felvételizett a zürichi műszaki egyetemre, ahová csak azért nem vették fel, mert a francia nem ment neki elég jól. Következő évben viszont - tehát még mindig a megszokottnál korábban - bekerült.

1930-ban a magyar származású Szilárd Leóval - aki Einstein korábbi diákja volt - kidolgoztak egy környezetbarát, úgynevezett abszorpciós hűtőszekrényt, mely sűrített gázzal működött. Erre azután került sor, hogy Einstein döbbenve olvasta a hírt, hogy egy berlini család meghalt a hűtőjükből kiszabaduló mérgező párától. Einstein és Szilárd hűtőszekrényét azonban hamar kiszorította a hatékonyabb, ugyanakkor sokkal környezetrombolóbb freonos hűtő - amelyet a freon ózonkárosító hatása miatt ma már nem gyártanak.

Einstein ugyan nem vett részt az atombomba kifejlesztésében és a Manhattan-tervben - mivel túlzottan baloldali szemlélete miatt fennakadt a biztonsági átvilágításon - de a Franklin Rooseveltnek írt. Az uránhasadásos bombákról szóló levelei, illetve a híres E=mc² képlet segítette a nukleáris fegyverek fejlesztését. Pacifistaként később megbánta, hogy egyáltalán ennyivel hozzájárult a háborúhoz. "Ha tudtam volna, hogy a németeknek nem sikerül kifejleszteniük az atombombát, nem tettem volna semmit" - mondta a Newsweeknek.

Ha nem lett volna olyan visszahúzódó, Izrael miniszterelnöke lehetett volna. Háim Weizmann, az ország első elnökének 1952-es halála után felajánlották a pozíciót az akkor 73 éves tudósnak, ő azonban visszautasította, mondván, hogy hiányzik belőle a "természetes adottság és tapasztalat ahhoz, hogy megfelelően kezelje az embereket".

Einstein imádott vitorlázni, de sajnos egyáltalán nem volt jó benne. A Long Island-i szomszédainak rendszeresen segíteniük kellett neki a felborult hajójával, amelyet egyszerűen csak Tinefnek, azaz "értéktelennek" keresztelt. Bár sosem tanult meg úszni, a vitorlázás mindezek ellenére élete végéig az egyik legkedveltebb hobbija maradt.

Forrás: http://eduline.hu/kozoktatas/2015/7/15/Zsenialis_tudosok_ot_erdekesseg_Albert_Eins_FX3HS5



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!