Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Tudtad, hogy a mobilinternetet már 1901-ben megalkották?

Írta: Szabó-Kocsis János

Mi baja volt a zseniális fizikusnak az ékszerekkel és a hajjal, hogyan találta fel több mint száz évvel ezelőtt a mobilinternetet, és mivel tudott segíteni barátja, Mark Twain emésztési problémáin?

161 éve, július 10-én született Nikola Tesla horvát-szerb származású, de Amerikában alkotó fizikus és feltaláló. Nevéhez fűződik többek közt a többfázisú villamos hálózat, a váltakozóáramú motor, a távirányítás, a napenergia-erőmű és más megújuló energiaforrással működő berendezések, valamint a rádió feltalálása is. Az IFL Science emellett összegyűjtötte azokat az érdekességeket, amelyeket sokan nem tudtunk róla.

Tesla egy hatalmas, villámló vihar alatt született, amelyet a bába rossz előjelnek tartott és azt mondta, a fiú "a sötétség gyermeke" lesz. Tesla anyja habozás nélkül rávágta, hogy nem, hanem éppen hogy a fényé - utalva a villámlásra. A feltaláló későbbi munkásságát ismerve igaza is volt.

Tesla környezetvédő volt, tisztában volt azzal, hogy az emberiség feléli a Föld erőforrásait. Épp ezért megújuló energiaforrásokkal kísérletezett, és a saját laboratóriumában hozott létre energiatakarékos világítást.

Feltalálta a vezetéknélküli internetet, méghozzá 1901-ben. Teslának remek ötletei voltak, és ezeknek csak egy részét valósította meg a gyakorlatban is. Miközben a transzatlanti rádión dolgozott, megálmodott egy rendszert, amely adatokat gyűjt, kódol és egy kézikészüléknek továbbít - tehát azt teszi, amit ma a mobilinternet a telefonokon. Szintén elméletben megalkotta a rádiócsillagászatot és a röntgent.

Tesla segített Mark Twain dolgaiban. Miközben hatékonyabb villamosenergia létrehozásán dolgozott, Tesla azt hitte, létrehozott egy földrengés-gépet, amely megremegtette Manhattant, miközben kísérletezett. Később rájött, hogy egy magas frekvenciájú, elektromágneses rezgést kibocsátó oszcillátort épített. Áthívta az amúgy emésztési problémákkal küzdő barátját, Twaint, és az oszcillátor fölé állította. Twain másfél perc múlva elszaladt, mert az emésztési gondjai egyszerre megoldódtak.

Tesla mindössze két órát aludt éjszakánként, bár az nem tisztázott, hogy azért, mert nem akart több időt ilyesmire pazarolni, vagy mert inszomniában szenvedett. Valószínűleg kényszeresen rögeszmés is volt: mániája volt a hármas szám, ezért mindig tizennyolc (tehát hárommal osztható) szalvétával tisztította meg az asztalt a vacsora előtt. Utálta a kerek tárgyakat, az ékszereket, és a haj érintését.

Forrás: http://eduline.hu/kozoktatas/2015/7/14/Tesla_erdekesseg_tudosokrol_NJOZFT



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!