Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Négy tudományos tény, amit biztosan nem tudtunk

Írta: Szabó-Kocsis János

Felejtsük el, amit az óvodában gondoltunk a Napról, és azt is, amit a filmekben láttunk: ezzel a négy tudományos ténnyel bebizonyítjuk, hogy a világűr egyáltalán nem olyan, mint amilyennek elképzeltük.

Bár minden gyerek sárga ceruzával rajzolja le, az az igazság, hogy a Nap nem sárgán világít.

A Stanford Egyetem tudósai ezt azzal magyarázzák, hogy bár a közvélekedés szerint a Nap sárga, esetleg narancs vagy vörös, a valóságban az összes létező színt egyszerre bocsátja ki, amit - ha figyeltünk fizikaórán, tudjuk - a szemünk fehérnek lát. Az űrben készült képeken ez sokkal egyértelműben látszik, mint a Földről.

Ha valami váratlan okból kifolyólag a világűrben ragadnánk, ne aggódjunk, hamarabb fulladnánk meg, mint hogy megfagynánk vagy szétrobbannánk.

A NASA asztrofizikusai szerint körülbelül 30 másodpercet tölthetnénk a légüres térben anélkül, hogy maradandó sérülést szenvednénk. Az tény, hogy mind a hőmérséklettel és a nyomással problémáink lennének kint az űrben, de a tudósok megnyugtatnak - sem felrobbanni, sem megfagyni nem lehet. Ettől függetlenül a végeredmény továbbra sem lesz szép.

Bármennyire is elterjedt nézet, a kínai nagy fal egyáltalán nem látható a világűrből - sajnáljuk.

Tény, hogy a tizennegyedik-tizenhetedik században épült, több mint 21 ezer kilométer hosszú építményben hatalmas munka van, és a földi perspektívából hatalmas, a világűrből azonban egyáltalán nem látszik. Ez pedig sajnos azt jelenti, hogy semmilyen más ember alkotta tárgy nem látható az űrből. Cserébe viszont az Ausztrália partjainál húzódó Nagy-korallzátony bizony odafentről is megcsodálható.

A Föld körül összesen 8000 ember alkotta tárgyat állítottak pályára, ebből 2500 működő vagy már "kiselejtezett" műhold. Ezek legnagyobbika egy focipályával megegyező méretű űrállomás.

A Nemzetközi Űrállomás - amely nem csak az űrkutatás valaha volt legnagyobb eszköze, de a legdrágább is - körülbelül akkora, mint egy focipálya. Az 1998-ban pályára állított űrállomás 420 ezer kilogrammot nyom, egészen pontosan 108,8 méter hosszú, az áramellátásához pedig több mint 12 kilométernyi kábelre volt szükség a megépítésekor. Ezzel a Nemzetközi Űrállomás négyszer akkora, mint az orosz Mir, és ötször akkora, mint az amerikai Skylab.

Forrás: http://eduline.hu/kozoktatas/2015/7/20/tudomanyos_tevhitek_vilagur_V7MYE9



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!