Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Tudományos tévhitek

Írta: Szabó-Kocsis János

Az emberi faj nem a csimpánzoktól származik, Kolumbusznak nem kellett bebizonyítania, hogy a Föld gömbölyű, és Newton sem úgy ismerte fel a gravitációt, hogy egy alma ráesett a fejére.

Az sem igaz, hogy Thomas Edison találta volna fel az első izzólámpát, Heinrich Göbel ugyanis huszonöt évvel hamarabb feltalált egy hasonlót, Edison pedig megvásárolta a szabadalmi jogokat Göbel özvegyétől. Van Gogh sem vágta le a saját fülét, a sérülést valójában egy kardpárbaj alkalmával szerezte, amit festő barátjával, Paul Gauguinnel vívott.

Az is csak egy mítosz, hogy a kaméleonok a rejtőzködés kedvéért változtatják a színüket, valójában két okuk van erre: így kommunikálnak egymással párzás idején, vagy ha veszélyt éreznek, illetve ezzel segítik a hőszabályozásukat is. Az sem igaz, hogy Kolumbusz a Föld gömbölyűségét akarta bebizonyítani az utazásai során, ezt ugyanis már az ókori görögök is kiszámolták, és az akkori vélekedés sem vonta kétségbe.

Az is egy tévhit, hogy a különböző alapízeket a nyelv adott területein érzékeljük, így a sósat és édeset a nyelv hegyén, oldalt a savanyút, míg hátul a keserűt. A valóságban azonban a nyelv teljes felületét használjuk ízlelésre, nincsen területekre bontva. Abraham Lincolról is mindenki azt gondolja, teljes szívvel harcolt a rabszolgaság ellen. Valójában azonban azt írta, ha ki tudná vívni a függetlenséget a rabszolgák felszabadítása nélkül, akkor úgy csinálná.

A kínai nagy fal nem látszik a Holdról! A NASA beszámolója alapján a kínai nagy fal szabad szemmel egyáltalán nem látható az űrből, főleg a Holdról.

Az esőcseppek nem csepp alakúak! Az igazság szerint méretüktől függően inkább babokra vagy hamburgerbucikra hasonlítanak.

Napóleon sem volt alacsony! A történészek eddig úgy gondolták, 158 cm magas lehetett, ám a mostani kutatások szerint inkább 170 cm lehetett.

Kolumbusz nem egy ártatlan felfedező volt, aki fel akarta fedezni az újvilágot! A valóságban Kolumbusz négy útja a Karib-térségben inkább a fosztogatásról és a bennszülöttek rabszolgaként való elhurcolásáról szólt, mintsem a felfedezésről. Spanyolországban cirkuszi állatokként mutogatta a bennszülötteket és az hajtotta újabb és újabb útra, hogy a bennszülöttek hamar meghaltak az új környezetben.

Az embereknek nem öt érzékszervük van! Valójában tíz van, többek közt az, amivel éhséget és szomjúságot érzékelnek, vagy az, ami miatt észrevesszük, hogy ideje kimenni a mosdóba.

Robert Frost Járatlan út című verse nem arról szól, hogy bátran válaszd a járatlan utat. Kiábrándító lehet, de csak arról van szó, hogy bár mindenki szeretne úgy visszatekinteni az életére, hogy számított a választása, de valójában nincs jó és rossz út.

Az űrben nincs gravitáció – tanultuk egykoron. Ez ebben a formában ugyanakkor nem igaz, mivel a gravitáció mindenhol jelen van a Naprendszerben. A bolygók pályája is úgy alakul ki, hogy a Nap gravitációja és a centrifugális erő hat egymásra. Az, hogy űrrepülőkben súlytalanságot érzékelnek az űrhajósok, csak azért van, mert ugyanolyan sebességgel "zuhannak", mint maga az űrrepülő.

Több filmben is hallhattuk már, hogy az agyunknak csak a 10 százalékát használjuk. Erre azonban semmilyen tudományos bizonyíték nincs, az ellenkezőjére viszont igen. Valójában az agyunk 100 százalékát használjuk, jó esetben folyamatosan. Ezt jól szemlélteti, hogy míg a testtömegünknek csak három százaléka az agy, mégis elhasználja az energiánk húsz százalékát.

Az is egy általános tévhit, hogy a bikákat felbőszíti a piros szín. Az igazság az, hogy mire a bikaviadalon a matador elé kerül az állat, már többször megszúrják lándzsával, amitől súlyos vérveszteséget és izomsérüléseket szenved el, így bármit lehet előtte lengetni, teljesen természetes, hogy nekirohan. Inkább a mozgás ingerli, mint a szín, ezért próbálták ki fehér és kék köpennyel is.

Forrás: http://eduline.hu/kozoktatas/2015/11/4/Tiz_tudomanyos_tevhit_amit_nektek_is_megtan_9I9QI9http://eduline.hu/kozoktatas/2015/10/28/10_tudomanyos_tevhit_amirol_mindenki_azt_hi_NPIBTM



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!