Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Kísérletek, amik után másképp nézel majd az emberekre - 1. rész

Írta: Szabó-Kocsis János

Bármennyire is szeretnénk azt hinni, hogy mindent tudunk magunkról, a saját elménk mégis rengeteg titkot rejt. A pszichológusok számos teszttel és kísérlettel igyekeztek megfejteni az emberi gondolkodást. Mi most néhány olyan kísérletet mutatunk be, amik után biztos másképp nézel majd az emberiségre.

Ez talán az egyik leghíresebb kísérlet, amely azt akarta bizonyítani, hogy a környezet igenis hatással van a viselkedésre. A Stanford Egyetem kísérletén önkéntes diákok vettek részt, akiket az alagsorban berendezett műbörtönben felosztottak két csoportra: foglyokra és őrökre. A kísérletet eredetileg két hetesre tervezték, ám hat nap után be kellett fejezni, annyira eluralkodott a kegyetlenkedés az alanyok között. A két csoportot teljesen véletlenszerűen, pénzfeldobással alakították ki, később a foglyok mégis azt állították, az őröket a nagyobb testalkatuk miatt választották. Az őrök gumibotot, egyenruhát kaptak és tükrös napszemüveget, hogy elkerülhessék a szemkontaktust, a raboknak egy több számmal nagyobb muszlinköpeny jutott, amely alá fehérneműt se vehettek fel.

Egy nappal a kísérlet kezdete előtt az őrök rövid eligazító megbeszélésen vettek részt, de hivatalos iránymutatásokat nem kaptak. Mindössze annyit mondtak nekik, hogy az ő felelősségük a börtön működtetése, amit tetszőleges módon oldhatnak meg, de fizikai erőszakot nem alkalmazhatnak. A rabok szerepét játszó résztvevőknek azt mondták, hogy a kísérlet első napján maradjanak otthon, amíg nem hívják be őket. A „behívás” abból állt, hogy minden előzetes figyelmeztetés nélkül a valódi Palo Altó-i rendőrség emberei fegyveres rablás vádjával saját otthonukban, gyakran szomszédaik szeme láttára „letartóztatták”, megbilincselték, majd szirénázó rendőrautóban a rendőrőrsre szállították őket. A foglyokat végigvitték a bűnügyi nyilvántartásba vétel minden egyes lépésén. Ujjlenyomatot vettek tőlük, lefényképezték őket, ismertették jogaikat, majd bekötötték a szemüket és egy cellába zárták őket. Később a rabokat egyenként átszállították az egyetemen berendezett börtönbe, ahol valamennyiüket levetkőztették, megmotozták és tetvetlenítették.

Már a második napon lázadás tört ki a rabok között, de az őröknek sikerült megfékezni. Ezután jó és rossz cellákra osztották a rabokat, ezzel ugyanis azt akarták elérni, hogy egymás ellen forduljanak, ami be is vált. Végül az őrökön eluralkodott a kegyetlenkedés: megtiltották a raboknak, hogy a mosdót használják, puszta kézzel takaríttatták velük a wc-t, elvették az ágyakról a matracokat és arra kényszerítették a foglyokat, hogy meztelenül, a földön aludjanak. Éjjel pedig – amikor azt hitték, az őket figyelő kamerák ki vannak kapcsolva – igazán szadista dolgokat tettek a rabokkal. Ezért a kísérletet idő előtt be kellett fejezni. A kísérlet bebizonyította, hogy az adott helyzet és környezet befolyásolja a viselkedést, és mindez felülírja az egyén személyiségét is. Ezzel magyarázzák azt is, hogy senki sem születik rossznak, csak a társadalmi környezet miatt válik azzá.

Forrás: http://eduline.hu/kozoktatas/2015/12/13/Ime_5_kiserlet_ami_utan_maskepp_nezel_majd__2XELEL



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!