Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Sokkal kipihentebben suliba menni?

Írta: Szabó-Kocsis János

Hamarosan indul az iskola, amivel gyakran együtt jár a korán kelés, amit pont akkor visel az ember nehezen, amikor fiatalként akár délig is tudna aludni. Sokkal könnyebb lenne az élet, ha reggel frissen és kipihenten kelnétek, igaz? Ez nem lehetetlen, csak ismerni kell az emberi szervezetet. Adunk pár tippet, hogy ti is reggeli hősök lehessetek.

A melatonint a sötétség hormonjának is nevezik, és nem véletlenül. Az állatokban és az emberekben egyaránt sötétben termelődik, és ez szabályozza az alvási ciklust. A világítás feltalálása előtt bizony nehéz volt nem elaludni azután, hogy lement a nap: sötétben melatonin termelődött, ez levitte a test hőmérsékletét, és az ember elálmosodott.

Sokszor mondták már, hogy tartsátok távol az ágytól a telefont és a tabletet? Nem véletlenül: minél több időt töltötök világító kütyük társaságában, annál kevésbé fogtok tudni könnyen elaludni, reggel pedig ennek isszátok meg a levét. Minél kevesebb fényt közvetlenül elalvás előtt!

Az sem szerencsés a nyugodt éjszakai alvás szempontjából, ha este edzetek. Persze ha valaki reggel fél nyolckor is alig kecmereg ki az ágyból, attól nem várható el a reggeli mozgás, de bizony ezzel érhető el a nyugodt alvás. A mozgás ugyanis endorfint termel, ami sokáig a testben marad, így feldobottnak érzitek tőle magatokat. Ez este nem túl hasznos, kitolja ugyanis az elalvás idejét, reggel viszont energiát ad legalább ebédig.

És persze a nyugodt pihenés talán legnagyobb ellensége a stressz: sose gondoljatok az ágyban a másnapi dolgozatra vagy vizsgára! Akkor már úgyis késő bármit tenni, lesz, ami lesz.

Forrás: http://eduline.hu/felnottkepzes/2016/1/7/Nehez_reggeli_ebredes_6Q086I



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!