Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Ha ezeket a szabályokat betartjátok, garantáltan ez lesz az eddigi legjobb szemeszteretek

Írta: Szabó-Kocsis János

Néhány apró szabály betartásával és pár rendszer bevezetésével könnyedén lehet a következő, az eddigi legjobb szemeszteretek az egyetemen. Sokan most kezditek majd el az egyetemi képzéseteket, már nem olyan lesz, mint a középiskolában, érdemes néhány dolgot előre átgondolni, ezért segítünk, hogy jól sikerüljön a ti félévetek is.

1. szabály: Légy szervezett!

Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy szigorú rendszerhez kell tartanod magad. Ez inkább egyfajta koncentrációs feladat, egy megtervezett gondolatmenet.

Először is, írj le mindent, amit hallasz, látsz vagy olvasol. Ne maradjon ki semmi, hiszen a nagy kavarodásban könnyű elfelejteni a dolgokat. Másodszor vezess listát a megcsinálandó dolgokról, és ezt ellenőrizd legalább hetente. Ez nem csak a beadandókra és házi dolgozatokra vonatkozik. Ha megtervezed a hetedet, akkor sokkal könnyebben vágsz majd bele, ha tudod, hogy mi vár majd rád. Végül pedig tarts fent egy helyet az új dolgoknak, legyenek mappáid és dobozaid, amiben könnyedén megtalálod majd a dolgokat.

2. szabály: Ismerd a tanáraidat

Keresd meg nyugodtan őket a neten, olvasd el, hogy mivel foglalkoztak eddig, mi a szakterületük. Így kiderülhet, hogy mi az, amit tanítanak majd neked, milyen az oktatási filozófiájuk. Kérdezd meg a felsőbb éveseket, hogy milyen az osztályzás, hogyan kell jegyzetelni, hogy sikeres legyél, vagy mi az, amit az adott előadáson vagy szemináriumon el kell majd olvasni. Sokkal könnyebb úgy elkezdeni az egyetemet, hogy legalább már képen láttad az oktatóidat, és megismered őket a folyosón.

3. szabály: Találj egy mentort

Nem feltétlenül az oktatók között, lehet egy külső ember is, akivel rendszeresen konzultálsz és megbeszéled a tapasztalataidat vagy tanácsokat kaphatsz. Ez egy hosszútávú projekt, nem kell mindjárt az első évben szakdolgozatot írni és témavezetőt választani, de jobb, ha nyitott szemmel jársz, és találsz valakit, akivel a későbbiekben esetleg közösen dolgozhatsz majd.

Az órákon légy aktív, nem azért, hogy így hívd fel a figyelmet, hanem azért, mert ez már nem a középiskola. Az egyetemet te választottad. Persze lesznek olyan kötelező órák, aminek azt gondolod majd, hogy semmi értelme, de ha megpróbálod élvezni és részt venni benne, akkor sokkal nagyobb élvezetet fog jelenteni az egész egyetem.

4. szabály: Csatlakozz

Vegyél részt minél több projektben, csapatmunkában és sportrendezvényen. Az egyetemi lehetőségeket jó dolog kihasználni. Fejlődhetsz és nem utolsó sorban kapcsolatokat építhetsz. Sok kedvezmény és ingyenes program van minden egyetemen, nézz körül és jelentkezz, hiszen erre (is) való az egyetem.

5. szabály: Olvass örömből

Komolyan. Ez két dolgot jelent: 1., megtanulni, megtalálni az örömöt az olvasásban, még ha kötelező is, és 2., elolvasni azokat a dolgokat, amik nem kötelezőek. Válassz egy témát, amely érdekel, és keress meg minden héten egy könyvet ebből a témából. Vagy legyen az a célod, hogy elolvass 10 regényt ebben a félévben, esetleg fizess elő egy folyóiratra. Az egyetem a legjobb hely az érdeklődés és a tudásszomj kielégítésére, csak meg kell találni a módját.

Forrás: http://eduline.hu/felsooktatas/2017/8/16/Ha_ezeket_a_szabalyokat_betartjatok_garanta_1M1P7K



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!