Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Itt a feketeleves: több százezer forintba is kerülhet az első egyetemi félév

Írta: Szabó-Kocsis János

A felsőoktatás ma már egy komoly befektetés a családnak, amit sajnos egyre kevesebben engedhetnek meg maguknak. Kiszámoltuk, hogy egy budapesti fősikolára felvett vidéki diák tanévkezdése mekkora megterhelést jelent a családi kasszára nézve.

Ha önköltséges képzésre vettek fel, akkor nincs mese, már ősszel be kell fizetni a tandíjat. Ez képzéstől és intézménytől függően változhat, egy vidéki bölcsészeti- vagy gazdasági képzésen 100-150 ezer forintból kijön egy félév, de az orvosi szakokon már a másfél millióhoz közelít a tandíj mértéke. A tandíj persze teljes mértékben kifizethető a Diákhitel 2 konstrukcióval, ebben az esetben azonban vállalni kell, hogy a diplomaszerzés után egyből adóssággal a nyakatokban kereshettek munkát.

Az egyetemi/főiskolás lét legjelentősebb költsége lehet a lakhatás. Igazából két költségkímélő megoldás létezik: ha a szülővárosotokban találtok képzést, vagy ha felvesznek egy kollégiumba. Sajnos a kollégiumi ellátás itthon meglehetősen korlátozott, így a többségnek maradnak az egyre dráguló albérletek. Budapesten 120-160 ezer forint egy átlagos lakás havi bérleti díja rezsi nélkül, de egy 1,5-2 szobás lakásban akár hárman is lakhattok, így valamelyest mérséklődnek a költségek. Az első hónapban viszont egy havi kaucióval érdemes számolni, így ez a kezdéskor nagyobb kiadást jelent.

Mivel ma már szinte mindent Neptunon keresztül kell intézni, nem árt, ha van egy laptopotok. Használtan egy nem túl korszerű, de működő gépet már 50 ezerért is lehet kapni, de az új masinák inkább 100 ezer forint környékén kezdődnek. Költségkímélő megoldás lehet a tanévkezdés előtt gyakorta meghirdetett, kamatmentes hitelt kínáló konstrukciókkal vásárolni.

Tankönyveket ma már nem feltétlenül kell nyakló nélkül vásárolni, sokszor a hallgatók meg tudják osztani egymással a lényeges tartalmakat. Néhány könyvet azonban elkerülhetetlenül meg kell majd vásárolni, a drágább szakmai kiadványok pedig akár tízezres kiadást is igényelhetnek.

Számításaink szerint egy vidéken élő, Budapesten főiskolát kezdő hallgató a fenti költségek átlagát tekintve a következő kiadásokkal szembesülhet tanévkezdéskor:

- Albérlet első havi díja (3 szobás lakásban 1 szobára nézve, rezsi nélkül) + kaució: 45 ezer + 45 ezer = 90 ezer forint

- Tandíj az első szemeszterre: 150 ezer forint

- Laptop: 90 ezer forint

- Tankönyvek: 15 ezer forint

Összesen tehát akár 345 ezer forintos megterhelést is jelenthet a családnak kezdésként, néhány hét leforgása alatt, ha egy gyerek elkezdi a főiskolai tanulmányait.

Forrás: eduline.hu/felsooktatas/2017/8/18/mennyibe_kerul_az_elso_felev_HXWP32



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!