Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Leopárd ikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban

Írta: Szabó-Kocsis János

Átestek életük első állatorvosi vizsgálatán a Nyíregyházi Állatpark 4 hetes perzsa leopárd kölykei. A testtömeg mérés mellett, megtörtént az ivarmeghatározás is. A ritka nagymacskák jól tűrték a vizsgálatot, melynek során kiderült, hogy egy 2.7 kg testtömegű hím és egy 2.5 kg súlyú nőstény egyeddel gazdagodott az Állatpark gyűjteménye.

A szaporulat azért is örvendetes, mert ezekből az állatokból mindösszesen 1000-1200 egyed él a természetben, így a zárt tartási körülmények közötti szaporítás létfontosságú az alfaj számára.

A Nyíregyházi Állatpark 2009-ben csatlakozott a perzsa párduc tenyésztési programhoz, a most született utódok apja is Nyíregyházán látott napvilágot, 2014-ben. A faj koordinátora a tavalyi esztendőben helyezett ki mellé egy Németországban született nőstényt, s a két állat frigyéből 105 napnyi vemhesség után született meg az ikerpár.

A perzsa leopárd (Panthera pardus saxicolor) a leopárd – más néven párduc – legnagyobb termetű (50-80 kg), s legritkább alfaja. A Közel-Kelet lakója, Örményország, Törökország, Azerbajdzsán, Grúzia, Üzbegisztán, Pakisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Afganisztán területén is megtalálható. Megjelenésére jellemző a világos bunda, viszonylag kisméretű foltokkal.

Természetes élőhelyének, elsősorban közepes termetű patásokat zsákmányol, de nem veti meg a kis testű emlősöket és a madarakat sem.

Sajnos a szabad természetben élő állománya erősen megfogyatkozott, elsősorban az orvvadászat és természetesen élőhelyeinek csökkenése miatt, ezért a Természetvédelmi Világszövetség a veszélyeztett kategóriába sorolta az alfajt.

A világ állatkertjeiben alig 100 egyed él, köztük négy Nyíregyházán. Mivel a most született utódok rendkívül jó genetikai állománnyal rendelkeznek, szeretnénk, ha részt vennének az Európai Akváriumok és Állatkertek által szervezett visszatelepítési programban.

Forrás: www.facebook.com/sostozoo/?ref=nf&hc_ref=ARTtdjmZsZ4RrdbmV-0rQVOlfLiC4-YJIyWOQFNVStekHtEuHjED2M86YL4ICXSyORg



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!