Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Hogyan lehet bekerülni az egyetemi kollégiumokba?

Írta: Szabó-Kocsis János

Mi alapján és hogyan határozzák meg az egyetemek a kollégiumi elhelyezéseket, hogyan kerülnek be a hallgatók? Kik jogosultak és hogyan kell jelentkezni? Most ezekre a kérdésekre is válaszolunk.

A kollégiumi jelentkezést a hallgatói rendszerben - ETR-ben vagy Neptunban - bonylítják, és itt értesítenek arról is, hogy sikeres volt-e a felvételi. A sikeresség szempontjait önállóan határozza meg az adott intézmény, de legtöbbször a szociális helyzet - rászorultság -, az állandó lakhely intézménytől való távolsága, illetve a tanulmányi eredmények a meghatározók. Többször a kiemelkedő sporteredmény, vagy a közösségi munka is pluszpontot jelent a kollégiumi felvételi kapcsán.

A lakhely távolsága és a tanulmányi eredmények egyértelmű mutatók, de joggal merül fel, mi alapján döntik el a rászorultságot. Ezt általában az eltartók és eltartottak arányával, illetve az eltartók keresete alapján határozzák meg. Tehát ha valaki egy szülőjével él, aki minimálbért kap, nagyobb eséllyel kap helyet, mint az, akinek mindkét szülője kereső, és egy háztartásban él.

A konkrét példa kedvéért itt találjátok az ELTE (http://uj.kolhok.elte.hu/wp-content/uploads/2016/07/Felv%C3%A9teli-%C3%9Cgyrend-az-Els%C5%91%C3%A9ves-Koll%C3%A9giumi-Felv%C3%A9teli-Elj%C3%A1r%C3%A1sra_2015-2016_vegleges.pdf?utm_source=webpage&utm_medium=textlink%20&utm_campaign=felveteli2016&utm_source2=elte.hu), itt pedig a BME (http://gtkhk.hu/letoltesek/szabalyzatok/koli/Koll%C3%A9giumi%20Felv%C3%A9teli%20Szab%C3%A1lyzat%202017%20tavasz.pdf) kollégiumi felvételi szabályzatát, melyben minden tényezőt részletesen leírnak. Az idei szabályokat és listákat keressétek az egyetemek honlapján!

Forrás: http://eduline.hu/felsooktatas/2017/8/1/Hogyan_lehet_bekerulni_az_egyetemi_kollegiu_PIQUCK

Kép: https://uni-eszterhazy.hu



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!