Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Tényleg ne menjünk el mellette! - 2. rész

Írta: Szabó-Kocsis János

Nézzük meg konkrétan, hogy a gyümölcs-, zöldséglevek hogyan készíthetők el, mire vigyázzunk illetve milyen kedvező hatással bírnak. A gyümölcs-, zöldségleveket bármilyen lédús gyümölcsből, zöldségféléből, vagy gyógynövényekből elkészíthetjük. Általában a zöldségekből, gyümölcsökből vagy gyógynövényekből frissen préselt leveket fele-fele arányban hígítsuk fel, és naponta 2-3-szor 2 dl-nyit kortyolgassunk el belőlük étkezés előtt vagy között. Töményen soha semmilyen levet (még a boltokban kapható dobozosat sem) nem ajánlott inni, mert puffadást, hasmenést és rendszeres fogyasztás mellett gyomornyálkahártya-gyulladást idézhetnek elő. A gyógynövényekből (orvossal megbeszélve), készítsünk présleveket erre a célra fejlesztett présgépekkel, vagy teát, és fogyasszuk őket kúraszerűen: 4-6 hétig 1 liternyit naponta.

Fontosabb tudnivalók

Kétféle módon állíthatjuk elő a gyümölcsleveket: hidraulikus préseléssel vagy centrifugálással. A legújabb kutatási eredmények azt igazolják, hogy a préseléssel nyert lé értékesebb. A piacon kapható gyümölcscentrifugák hátránya, hogy a túlzottan nagy fordulatszám miatt az enzimek és vitaminok nagy része tönkremegy a folyamat során – ellentétben a préseléssel. Dr. Gerson megállapításai alapján ennek köszönhető, hogy pl. a gyógyításnál kevésbé hatásos a centrifugálással nyert lé, mint a préselt.

Sokan koncentrált élelemnek tekintik a préselt levet, de ez a felfogás azért helytelen, mert az ételkoncentrátumot úgy állítják elő, hogy dehidrálják (csökkentik a víztartalmát). Ám a frissen préselt levek valóban koncentráltan tartalmaznak minden bennük található alkotót, ezért nem szabad őket hígítatlanul vagy nagyobb mennyiségben rövid idő alatt elfogyasztani.

A gyümölcssav bázikus vegyhatású, amennyiben nem adunk hozzá cukrot. Ha édesítjük, a lében erjedési folyamatok indulnak el, és ettől savas vegyhatású lesz. Ez pedig a helytelen táplálkozás miatt amúgy is savas vegyhatású szöveteket tovább terheli, és a gyulladásos folyamatok kialakulásának kedvez.

Ha a kipréselt levet dobozolják vagy konzerválják, „meghalnak” a benne található enzimek, szerves vegyületei pedig szervetlenné válnak. Ráadásul vagy konzerváló szereket kell hozzáadni, vagy valamilyen más módon (pl. pasztőrözés, besugárzás) kell tartósítani. Ettől pedig még tovább csökken a biológiai értéke.

A déligyümölcsöt soha ne tegyük hűtőszekrénybe, mert plusz 15 Celsius-fok alatt „hideg-sokk” alakul ki, vagyis a legértékesebb anyagok tönkremennek benne.

A számtalan zöldség és gyümölcs szervezetünkre gyakorolt kedvező hatásáról, valamint a receptekről jelen cikkünk alább megjelölt forrására történő kattintással illetve a július 14-én készült, Gyógyító nyári gyümölcsök c. cikkünkben olvashatnak.

Forrás: http://www.belsobarlang.hu/gyumolcs-zoldseglevek-es-turmix-italok/



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!