Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Jeles Napok: Láng László születésnapja

Írta: Szabó-Kocsis János

Az első magyarországi gőzturbinák és dízelmotorok gyártója, LÁNG LÁSZLÓ (Pozsony, 1837. jún. 13. – Budapest, 1914. jan. 1.) Bécsben végzett felsőipari iskolát, majd bécsi gépgyárakban szerzett széleskörű gyakorlati tapasztalatot. Pestre hazaköltözve először üzemvezetőként dolgozott az Első Magyar Gépgyárban, majd 1868-ban önálló gépműhelyt nyitott 8-10 alkalmazottal. Főként javításokat végeztek, kisgépeket gyártottak. Láng László érdeklődése egyre inkább a gőzgépek felé fordult; egyik konstrukciójuk az 1873-as bécsi világkiállításon nagy sikert aratott. 

A fejlesztést új találmányok megvásárlásával folytatták és egy nagyobb üzemcsarnokban a Váci úton jelentősen bővítették a termelő kapacitást. Az 1900-as párizsi világkiállításon a Láng-gépgyár gőzgépe aranyérmet kapott, Láng László iparfejlesztő tevékenységét pedig itthon magas állami kitüntetéssel ismerték el. A gyárnak a gőzgépek mellett számos egyéb korszerű terméke volt: malomipari gépek, cementipari berendezések, kazánok, amelyekkel nemzetközi elismerést is szereztek. A gyár hamarosan családi vállalkozássá, majd 1911-ben részvénytársasággá alakult.

Forrás: http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/lang_laszlo_szuletesnapja__1837



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!