Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Kerékpárok, szökési sebesség és UV-sugárzás a középszintű fizikaérettségin

Írta: Szabó-Kocsis János

A Nap ultraibolya sugárzásáról, a kerékpárok modern alkatrészeiről és az elektromos búvárszivattyúk teljesítményéről is kaptak feladatot a diákok a középszintű fizikaérettségin. Középszinten 120 perces volt az írásbeli, a feladatsor két részből állt: a vizsgázóknak először egy feleletválasztós kérdéssort kellett megoldaniuk, majd az összetett feladatok következtek. A helyes megoldásokkal összesen 90 pontot szerezhettek.

Az idei középszintű fizikaérettségin a diákoknak először húsz rövid feladatot kellett megoldaniuk - többek között a szökési sebességről, a radioaktív izotóp felezési idejéről, a hanghullámok terjedéséről, valamint a légüres térben terjedő vörös és kék fényről kaptak kérdést az érettségizők.

A második rész négy feladata közül hármat kellett megoldaniuk: a kerékpárokat alkotó egyszerű gépekhez és az elektromos búvárszivattyúk teljesítményéhez is kapcsolódott feladat.

A vizsgán ugyanazokat a segédeszközöket használhatták, mint a matekérettségin, vagyis négyjegyű függvénytáblázatot, valamint szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas számológépet.

Forrás: http://eduline.hu



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!