Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Több boldogság, egészség – irány a természet

Írta: Szabó-Kocsis János

Egyre több tanulmány bizonyítja, hogy a természet egészségesebb és boldogabb emberekké tesz bennünket. Fontosak ezek a kutatások, hogy többet tudjunk meg arról, milyen fontos szerepe van életünkben a természetnek, hogyan óvhatjuk meg, és hogy megértsük, kölcsönösen segítünk egymáson – a környezet védelmével saját jövőnket és boldogságunkat is fenntarthatjuk. Mielőtt részletesebben kifejtenénk e témát, rögtön nézzük is meg, hogy milyen szabadban eltölthető programok lesznek még május hónapban kiskunhalasi szervezésben.

Városi gyereknap - Konok Kunok Motoros Jótékonysági családi és gyereknap, Sóstó fürdő, május 27. 10:00 - 2017. május 28. 18:00-ig.

Sóstói csalogány Koncert - Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület, május 20.: Sóstó Beach Szabadidő Park, kezdés 19 órakor. Látnivalók: mocsári kosbor virágzás, madarászás, bogarászás, fülemüle ének hallgatás, éjszakai lepke csapdázás, tóparti szalonnasütés.

A Halasi Bringabarát Klub folyamatosan szervez élvezetes kerékpártúrákat az ország különböző pontjaira. Túráikhoz csatlakozni lehet a kezdő szinttől akár meddig, de a céljuk mindig eljutni újabb barátokig. A hosszabb túrákat nem végig kerékpáron teszik meg, hanem különböző közlekedési eszközökkel közelítik meg céljaikat, utána pattannak nyeregbe.

Május hónapban még a következő programjaik lesznek: május 20.: Szarvas; május 21.: Tavaszi Krausz gyalogtúra (bővebb információ: Krausz Zoltán 06-20/927-1965); május 27.: Triplex túra; május 31.: Kihívás napi egész napos túra 0-24 - több település.

Honlapjukon (http://www.halasibringabaratok.hu/) további információk találhatóak a túrákkal és elérhetőségeikkel kapcsolatban.

Most pedig nézzük a bevezetőben említett tanulmányt. Az Egyesült Királyságban egy harmincnapos kihívás jellegű kutatást végeztek, és azt kérték a benne résztvevőktől, hogy mindennap menjenek ki a természetbe. A kihívást teljesítőknek az is feladatuk volt, hogy a természettel való kapcsolatukat és érzéseiket jegyezzék fel a kutatás előtt és után, írják le, hogy mit csináltak a harminc nap alatt a szabadban, és hogy két hónappal később milyen érzéseik voltak erről az egy hónapról.

A kísérlet eredményei

Minden részvevő sejtette, hogy a természet jó hatással lesz rájuk, de az eredmények túlszárnyaltak minden elképzelést. A tanulmány kimutatta, hogy tudományosan jelentős növekedés volt tapasztalható az emberek egészségében, boldogságában, a természetben olyan tevékenységekkel töltött órák után, mint például madáretetés, virágültetés, túrázás. Nem csak a kihívás után közvetlenül volt magas ez a szint, hanem jóval a befejezése után is.

A kísérletben résztvevő közel 18.500 ember az aktívan a természetben töltött napok után kiválónak értékelte egészségét, 30%-kal nőtt ez a pozitív érzésük a felmérés előtti állapotukhoz képest. Ez határozottan azt bizonyítja, hogy szükségünk van a természetre, az egészségünkre és a jólétünkre gyakorolt jótékony hatása miatt.

A gyerekekre gyakorolt hatás

Azoknak a gyerekeknek, akiknek megmutatták a természet csodáit, része lett világuknak az élővilág, jelentősen növekedett az önbecsülésük. Azt is megjegyezték, hogy a szabadidejüket kinn töltve a kreativitásukat kibontakoztathatták, bátrabbak lehettek, sportolhattak, játszhattak és felfedezhették a világot. A természettel való kapcsolat számos esetben jelentősen javítja az ADHD-s (figyelemhiányos hiperaktivitási zavar) gyermekek tüneteit – nyugtató hatással van rájuk, és segít nekik koncentrálni.

Segítség a betegeknek

A betegségekben szenvedők vagy mentális zavarokkal küzdő, depressziós, szorongó betegek kapcsolata a természettel nagy segítséget jelent tüneteik kezelésében, vagy akár a hagyományos gyógyszeres kezelés mellett felgyógyulásukhoz is vezethet.

Tudjuk, hogy a természet nem egy csodaszer a betegségekre, de a természetben töltött idő boldogabb és egészségesebb emberré tesz minket azáltal, hogy csodáljuk, megtapasztaljuk szépségeit, jótékony hatásait.

Egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai

Az már bizonyított, hogy a természetben eltöltött idő képes csökkenteni a magas vérnyomást, légúti, valamint szív- és érrendszeri betegségek esetén segíti a gyógyulást, növeli a vitalitásunkat, javítja a hangulatunkat, jó hatással van a mentális jóllétünkre, csökkenti a szorongást, növeli koncentrációs készségünket és csökkenti mentális fáradtságunkat.

A természet és a boldogság

Emellett növeli életünkkel való elégedettségünket, életerőnket, boldogságunkat és a koncentrációs készségünket is. Ami még érdekes, hogy a legutóbbi vizsgálatok alapján kijelenthetjük, hogy akik szoros kapcsolatban állnak a természettel, nemcsak elégedettebbek, pozitívabbak, de szinte ugyanolyan boldogak, mint azok, akik nagyon jó anyagi körülmények között élnek.

Szükségünk van a természettel való kapcsolatra egészséges életmódunk normalizálásához, legyen mindennapjaink része, hogy a szabadban töltünk egy kis időt! Fontos, hogy a jövőben egyre több ember vegye észre az élővilág és a környezetünk rá gyakorolt pozitív hatásait. Ha az emberek többet foglalkoznának a környezetükkel, az nemcsak a természetre, hanem rájuk nézve is sok előnnyel járna.

A természet szépségeivel való kapcsolat érzelmeket, értelmet, együttérzést és elkötelezettséget hoz ki az emberekből. Az aktív tevékenységek pedig, az élővilág csodálata és védelme sokkal szorosabb kapcsolatot jelent a természettel, mint csak egy rövid séta a szabadban.

Jó a természetnek, jó neked

Ez egy kölcsönös kapcsolat – ugyanolyan fontos egészségünkhöz, boldogságunkhoz a természet, mint amennyire a természet számára fontos, hogy megóvjuk, vigyázzunk rá.

Környezetünk védelme saját magunk megmentése és boldogságunk, egészségünk kulcsa.

A kutatás eredményei nem csak azt mutatják, hogy a természet egy szép és egyedülálló dolog, hanem hogy alapvetően fontos szerepe van életünkben, pozitív hatása van egészségünkre és jólétünkre.

Mindenki segítsen megőrizni és megóvni környezetünket, mert ez a közös érdekünk, a jövőnk záloga, a boldogsághoz vezető utunk!

Forrás: www.halasmedia.huhttp://www.halasibringabaratok.hu

http://boldogsagora.hu/a-termeszet-szerepe-boldogsagunk-es-egeszsegunk-megorzeseben/?gclid=CN2Sk7Kt9tMCFUg6GwodBs0BHg



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!