Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2020. 09. 14. Hétfő

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 -  Hitvalló: Bodolay Géza

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Szilágyi István - Kő hull apadó kútba

5:30 – Serkenj fel! – Kovács Teodóra - Református

6:54 – A Nap igéje        

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 –Önindító: Barna Bence igazságügyi nyelvész és kávé szakértő. Bencével élvezet beszélgetni, még inkább kávézni, kávét főzni a javaslatai alapján. Diplomáját az angliai Yorkban szerezte, mint igazságügyi nyelvész. A Bibó gimnáziumban végezve, kiváló nyelvtudása adta az ötletet és tanácsot, hogy Angliában tanuljon tovább. Hogy is került erre az egyetemre és szakra, hogyan is töltötte angliai éveit, megismerhetitek a beszélgetésből. Öröm, hogy hazaköltözött, itthon keresi a pályáját, útját. Imádja és ért a kávékhoz, úgyannyira, hogy jelenleg ezen a területen dolgozik. A kávé típusokról és a kávégyümölcsről rendkívül sokat tud, élvezettel mesél róla. Lehet igen zamatos kávét készíteni a kotyogós főzőben is, ha betartunk, nem kevés alapszabályt! Tartsatok velünk a beszélgetésbe és próbálkozzatok a fincsi kotyogós kávéval! (ismétlés)

11:00 – Érdekes emberek: Málenkij robot - beszélgetés Végső István történésszel a XX. század egyik legnagyobb borzalmáról, amely csaknem 700.000 magyar embert érintett! Volt, aki kiment a háza elé dohányozni és csak öt év múlva jöhetett haza! Városunkból 70 embert hurcoltak a Szovjetunióba, kényszermunkára. Róluk is beszél a Halas Rádióban Végső István történész.(ismétlés)

12:00- Retro magazin: Babusgató: Szeptemberi ovikezdés! Elkezdődött az óvoda - az elválás nehézségei

13:00 – Vedd és olvasd: dr. Téglás Péter ajánlója. A martfűi rém magyar filmsorozat (bemutató a Netflix filmcsatornán 2020. augusztus) Sopsits Árpád által rendezett 2 óvás, filmdrámát 2016 évben mutatták be. A rendező eredeti szándéka szerint a film játékideje hosszabb lett volna. Ezt azonban annak idején nem sikerült megvalósítania, így ebben az évben a korábbi filmből kimaradt anyagból, és néhány jelenet ismételt újra játszásával filmsorozatot készítettek. A film a magyar kriminalisztika történetének egyik legszörnyűbb gyilkosság sorozatát mutatja be, remek színészi játékkal, és kitűnő dramaturgiával. https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/martfui-rem-az-igazi-sztori/ https://promotions.hu/orszagos/zene-film-kultura/2020/08/04/a-martfui-rem-sorozat-netflix-ajanlo-kritika/

14:00 – A tudomány mai állása: Ultraibolya fényjelenséget figyeltek meg a Marson a kutatók. Szokatlan jel érkezett a Tejútrendszerből. Újabb áttörést értek el a kutatók a mesterséges intelligenciával. A levegő megtisztításának egy egészen újszerű megközelítésével álltak elő amerikai kutatók. A jelenleginél sokkal hatékonyabb módszert dolgozott ki az elhasználódott lítium-ion akkumulátorok feldolgozására egy szingapúri cég. A jövőben a termálvízből lehetne az akkumulátorokhoz szükséges lítiumot előállítani. Olyan ablakot készített egy magyar feltaláló, amelyik télen fűt, nyáron hűt. Minden korábbinál fényesebb anyagot hoztak létre amerikai és dán tudósok. Újabb megoldást találtak arra, hogy kevesebb szemét kerüljön a tengerekbe, óceánokba. Megalkották Raffaello háromdimenziós arcmását olasz kutatók. Idegstimulációval lehet segíteni az idegen nyelvek elsajátítását. Egy hobbirégész fedezett fel egy történelmi és nemzeti jelentőségű kincset Skóciában. Különleges leletet fedeztek fel Dél-Amerika legnagyobb édesvízi tava mélyén. Találtak egy több száz éves kőtáblát a kínai nagy fal egyik tornyában. (előző heti adás ismétlése)

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Sztárportré: Válogatást hallhatnak az előző adások riportjaiból. (forrás: sztarportre.hu) (előző heti adás ismétlése)

19:00  - Szép Álmokat: Fésűs Éva: Szélfiúcska; A kacorlaki macskák

19:15 - Irodalom az Éterben: Gárdonyi Géza: Kék pille

 20:00 – Aréna

21:00 – Serkenj fel! - Kovács Teodóra - Református és Lélekműhely: A férfiak eredetileg negatív anyakomplexusa 2. (jellemzők, párkapcsolat) 2.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: J.R.R. Tolkien - A Gyűrűk Ura - A gyűrű szövetsége