Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2020. 08. 04. kedd

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Bódi Emese Judit - irodalomtörténész, egyetemi tanár  2. rész

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Wass Albert - A funtineli boszorkány

5:30 – Serkenj fel –Bödecs Pál - Református

6:00 – Vedd és olvasd: dr. Téglás Péter ajánlója. Tiszt és kém - A Dreyfus-ügy (J'accuse) francia film 2019, 136 perc) Roman Polanski új filmje a velencei filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be, itt Ezüst Oroszlánt és FIPRESCI-díjat nyert. A francia hadsereg tisztjét, Alfred Dreyfust 1894-ben igaztalanul megvádolják, majd a történelem egyik leghíresebb koncepciós pere során hazaárulásért életfogytiglani száműzetésre ítélik. Roman Polanski alkotása – amely Robert Harris történelmi bestsellere nyomán készült – ezt a jól ismert történetet dolgozza fel monumentális játékfilm formájában. (ismétlés)

6:54 – A Nap igéje        

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – bITmobile: – Informatikai tájékoztató magazin: következő adása lesz hallható, melyben a két műsorvezető kalauzol el bennünket, az informatika világába.

11:00 – Sztárportré: Válogatást hallhatnak az előző adások riportjaiból.(forrás: sztarportre.hu)

12:00 – Retro magazin: Önindító: Nyerki Emillel beszélgetett Mészáros Tímea a molekuláris bionikáról

13:00 – Halasi Kaleidoszkóp:

14:00 – Önindító: Nistor Kriszti, országos rendész verseny I. helyezett és Vezdán Csaba rendész tagozatvezető a vendégünk. Az elmúlt években rendkívül szép versenyeredményeket hoztak a Dékáni rendészet tagozat tanulói. Nem ritka, hogy 3-8 fő is szerepel az országos elsők ranglistáján. Ám idén először hozták el az első helyet, mégpedig Nistor Krisztinek köszönhetően. Hallunk a verseny jellegéről, a rendészet tagozat örömteli fejlődéséről. A hazai iskolák között a Dékáni kifejezetten előkelő helyen szokott általában szerepelni, nem csoda, hisz Vezdán Csaba tagozatvezető lelkesedése mellett az országos szakmai szervezet elnöke is egyben. A rendész szakmai kategóriában az országos versenyen a 6. helyen végzett Banka Dániel, a 9. helyet pedig Budai Kira szerezte meg. Gratulálunk tanároknak, diákoknak ezekhez a szép eredményekhez! Tartsatok velünk a beszélgetésbe!

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00 - Tudomány mai állása: Az 5G még el sem terjedt rendesen, de már készül a 6G. Óriási egysejtű organizmust fedeztek fel a Csendes-óceánban. A mókusok is ökoszisztéma-mérnökök. Ha valaki egyszer megtanult kerékpározni, sosem felejti el. Az Alföld piramisait, a Kunhalmokat az egyiptomi piramisok előtt építették, de valójában semmi közük a kunokhoz. Sikerült megoldani egy százéves rejtélyt. A Naprendszer közepén a Nap van. Elindult a kínai Mars-misszió. Miniatürizálják a holdjárókat is. Sikerült kideríteni, hogy mi az a zselére hasonlító anyag, amit a Holdon fedeztek fel. Különleges naptejjel védhetik magukat a jövő űrhajósai. A malacok önállóbbak a problémák megoldásában, mint a kutyák. Létezik egy elem, ami 180 éve nem merül le.

19:00  - Szép Álmokat: Erdőmentők: Bagoly bori

19:15 - Irodalom az Éterben: Mikszáth Kálmán: Tót atyafiak

20:00- Aréna

21:00 – Serkenj fel –Bödecs Pál - Református és Lélekműhely: Hamis Istenképzetek 8. - "kóros" család általános jellemzői és ezek összevetése a Szent családdal 1. 3.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Martin Andersen - Ditte, az ember lánya