Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2020. 08. 03. Hétfő

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 -  Hitvalló: Bódi Emese Judit - irodalomtörténész, egyetemi tanár 1. rész

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Wass Albert - A funtineli boszorkány

5:30 – Serkenj fel! – Kohi- Pál Eszter - Református

6:54 – A Nap igéje        

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 –Önindító: Nagy Sándor szoftverfejlesztővel beszélgetünk. Halasi legényként már gyermekkorban is érdekelte a műszaki terület Sanyit, repülők, autók működése. A BME mérnök informatikus szakán végezve valóban műszaki területre is került. Az újrainduló Református Szilády gimnázium második évfolyama voltak, sok szép élményről mesél ezekből az időkből. Az ötéves egyetemet öt év alatt végezte, ami az egyik legnívósabb műszaki egyetem esetén kifejezetten ritka érdem! 15 éve űzi a szakmát, a kezdeti betanuló időszakról is hallunk tőle, amikor már valódi felhasználó, emberek ültek az általuk kódolt programok elé. Ahogyan a ma szoftverfejlesztéseiről is mesél, ami nagyrészt csapatmunkában, egyeztetéssel történik. És természetesen a hibakezelésről, teszt adatállományok létrehozásáról, egy-egy új projekt tervezéséről, bevezetéséről is sokat megtudhatunk a beszélgetésből. A munkatársi csapat nemcsak dolgozik, de sportol is együtt, illetve a jégkorongozás előnyeit is megismerhetitek! Feltétlen tartsatok velünk! (ismétlés)

11:00 – Vedd és olvasd: Közöttünk a tenger - Beke Betty könyvajánlója. Jó látni olvasó embereket. Igaz, kilógnak a sorból a sok ezer, magába forduló, okos eszközét vizslató ember között. Pedig kincseket tartanak a kezükben; mert minden könyv egy külön világ. Fel kell fedezni, értelmezni kell, és csak azután történik meg az a csoda, hogy az olvasott sztori kezd minket értelmezni, kérdéseket felvetni, és még válaszokat is rejteget néhanapján. Dina Nayeri könyvei is ilyen. Az iráni származású, Amerikában élő írónő első regényét Beke Betty ismerteti meg a hallgatókkal. Fogadják szeretettel, hallgassák figyelemmel! (ismétlés)

12:00- Retro magazin: Babusgató: Gyermekkori kötődés, kötődési minták és felnőttkori életünkre való hatása - Racsmán Rita gyermek pszichológussal

13:00 – Vedd és olvasd: dr. Téglás Péter ajánlója. Tiszt és kém - A Dreyfus-ügy (J'accuse) francia film 2019, 136 perc) Roman Polanski új filmje a velencei filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be, itt Ezüst Oroszlánt és FIPRESCI-díjat nyert. A francia hadsereg tisztjét, Alfred Dreyfust 1894-ben igaztalanul megvádolják, majd a történelem egyik leghíresebb koncepciós pere során hazaárulásért életfogytiglani száműzetésre ítélik. Roman Polanski alkotása – amely Robert Harris történelmi bestsellere nyomán készült – ezt a jól ismert történetet dolgozza fel monumentális játékfilm formájában.

14:00 – A tudomány mai állása: Egy különös égitestet fedeztek fel egy távoli csillagnál. Újabb érdekességekkel szolgált a KELT-9b. Találtak egy óriási hálót a világűrben. Már négyezer üstököst fedezett fel a SOHO. Nem az európaiak fedezték fel Amerikát. Küszöbön az igazi önvezető autó. Biztonságosabb lehet a városi közlekedés. Rendkívüli egyensúlyérzékkel rendelkezik egy új négylábú robot. Robotlajhár bevetésen. A gyémántnál is keményebb szupergyémántot fejlesztettek japán kutatók. Háromszor mélyebben keletkezett a Hope gyémánt, mint a legtöbb drágakő. A japánoké a világ leggyorsabb szuperszámítógépe. Sokkal könnyebben boldogulhatnak a siketek és nagyothallók a mindennapjaikban egy új fejlesztésnek köszönhetően. Sikerült megmenteni a rákosi viperát. Egy kutya életében egy év hét emberi évnek felel meg. (előző heti adás ismétlése)

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Sztárportré: Válogatást hallhatnak az előző adások riportjaiból. (forrás: sztarportre.hu) (előző heti adás ismétlése)

19:00  - Szép Álmokat: Erdőmentők: Álommese

19:15 - Irodalom az Éterben: Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma

 20:00 – Aréna

21:00 – Serkenj fel! -Kohi- Pál Eszter – Református és Lélekműhely: Hamis Istenképzetek 8. - "kóros" család általános jellemzői és ezek összevetése a Szent családdal 1. 2.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Martin Andersen - Ditte, az ember lánya