Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2020. 06. 30. Kedd

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Berhidai Piusz atya, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány tartományfőnöke 4. rész

3:00 – Aréna(ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Bolesław Prus - A Fáraó

5:30 – Serkenj fel –Pál Eszter - Református

6:00 – Vedd és olvasd: dr. Téglás Péter ajánlója - Romsics Ignác: A trianoni békeszerződés (Osiris Kiadó Kft. 2007.) Az I. világháborút lezáró 1920-as trianoni békeszerződés értelmében Magyarország elveszítette területének 67 és lakosságának 58 százalékát. Ha a Magyar Királyságon belül területi és politikai autonómiát élvező Horvátországot is beszámítjuk, akkor a területi veszteség 71 százalékra szökik, a népességé pedig 63 százalékra. Az elcsatolt területeken élő több mint 10 millió ember közül 3,2 millió volt magyar. Ezek mintegy fele közvetlenül az új határok túloldalán élt. A hatalmas veszteségek, a nemzetiségi elv tökéletlen alkalmazása és a kisebbségi sorba került magyarság helyzete miatt a trianoni békeszerződés a magyar történelmi tudat egyik legneuralgikusabb pontjává vált. A napjainkban is tapasztalható érzékenységek mellett erre utalnak a döntés okaival és körülményeivel foglalkozó, nagyszámban burjánzó tévhitek és legendák is. Az először 2001-ben megjelent kis könyvecske mostanáig két kiadást ért meg. A mostani, harmadik magyar kiadás tartalmilag annyiban különbözik a korábbiaktól, hogy egy dokumentumokat tartalmazó Függelékkel egészült ki. (ismétlés)

6:54 – A Nap igéje      

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – bITmobile: – Informatikai tájékoztató magazin: következő adása lesz hallható, melyben a két műsorvezető kalauzol el bennünket, az informatika világába.

11:00 – Sztárportré: Válogatást hallhatnak az előző adások riportjaiból.(forrás: sztarportre.hu)

12:00 – Retro magazin: Önindító:Tóth Fannival beszélget Posztobányi Vanda

13:00 – Halasi Kaleidoszkóp:

14:00 – Önindító:

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00 - Tudomány mai állása: Tojással lehet megőrizni a gyümölcsök és zöldségek frissességét. Elég egy világító villanykörte és szóról szóra meg lehet mondani, hogy miről beszélgetnek egy zárt szobában az emberek. Magyar fejlesztéssel lehet megvédeni a nagytestű madarakat.  Nyomkövetővel tanulmányozzák a vörös pandákat Nepálban. Egy nagyon különleges képződményt fedeztek fel az óceán mélyén. Nincs egyetértés a Naprendszer lehetséges kilencedik bolygójáról. Ismét megfigyelhetik a különleges, szívdobbanás szerű jeleket a csillagászok. Izraeli csillagászok azon fáradoznak, hogy kiderítsék, van-e élet a Tritonon. Vizet keresnek a Holdon az amerikaiak. Sikerült az anyag ötödik halmazállapotát létrehozni tartósan.  Magyar mérnökök a világ legjobbjai között. Nem kell többé kitakarítani a macskaalmot. Forradalmi anyagot alkottak meg szingapúri tudósok. Nem kell már sokat várni, hogy a földeken emberek helyett gépek dolgozzanak. Egyre többen próbálják megreformálni a nagyvárosi közlekedést. Globálisan figyelik meg az állatok vándorlását, viselkedését egy új programban.

19:00  - Szép Álmokat: Beck Andrea: Csodavetítő

19:15 - Irodalom az Éterben: Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

 20:00- Aréna

21:00 – Serkenj fel: Pál Eszter - Református(ismétlés), Lélekműhely:

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Jack Higgins: A sas leszállt