Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2020. 05. 18. Hétfő

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 - Hitvalló: Baráth Mária

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Jókai Mór - A gazdag szegények

5:30 – Serkenj fel! -  Édes Árpád - Református

6:54 – A Nap igéje        

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – Önindító: Hegedűs Ildikó és Hugyecz Karina bibós végzős diákok mesélnek érettségiről, online készülésről. Különleges érettségi időszak ez minden végzős számára, így van ez a Bibó István gimnázium végzőseivel, Ildivel és Karinával is. Mindkettőjüknek határozott célja van, közgazdász és vegyész pályára készülnek, így az elmúlt napok komoly készüléssel teltek számukra. Mesélnek az online oktatásról, a virtuális ballagásról, és természetesen a különleges körülmények között zajló érettségi folyamatról. Tartsatok velünk a riportba! (ismétlés)

11:00 – Vedd és olvasd: Könyvek nélkül se múltunk, se jövőnk nem lesz. Mai adásunkban a mesék világába teszünk egy rövid látogatást. Az úton Tóthné Felföldi Zsuzsanna lesz a vezetőnk, aki szakavatott módon és őszinte lelkesedéssel beszél azokról az élményekről, melyek az ismertetett könyvek olvasása során fogalmazódtak meg benne. Sokak számára lesz/lehetne hasznos útmutató (akár felnőttként is!) mindaz ami a műsorban említésre kerülő négy könyvben leírva található! Múltunk egyszeriben érthetőbbé, jövőnk egy kicsivel kiszámíthatóbb és elhordozhatóbb lehet. Köszönjük, hogy minket hallgatnak! (ismétlés)

12:00- Retro magazin: 153-Lélekmód:

13:00 – Vedd és olvasd: dr. Téglás Péter ajánlója – Szabó Magda: Abigél, Az Abigél Szabó Magda ifjúsági regénye, amely 1970-ben jelent meg először Lóránt Lilla illusztrációival a Móra Könyvkiadónál. Népszerűsége azóta is töretlen, számos kiadást ért meg, valamint tévésorozat, hangoskönyv és musical is készült belőle. Kezdetben romantikus, kalandos lányregénynek tűnik, később azonban ennél komolyabbra fordul a cselekmény, a második világháború a gondtalan kamaszok életébe is begyűrűzik. A főszereplő Ginának a szeszélyes, elkényeztetett gyereklányból hirtelen megfontolt, felelősségteljes felnőtté kell válnia, hogy a saját és apja életét mentse. Szabó Magda számos műve nemcsak magyar, hanem más nyelven is több kiadást megért már, az írónő regényei külföldön is népszerűek. Az Abigél 1974-ben jelent meg csehül, 1977-ben lengyelül, 1986-ban németül, 1996-ban lettül, 2003-ban románul, 2007-ben olaszul, 2017-ben franciául. Len Rix angol fordítása 2020-ban jelent meg.

14:00 – A tudomány mai állása: Rájöttek a kutatók a hóember formájú égitest keletkezésének titkára. Újabb műholdakat állított Föld körüli pályára a Starlink. Minden korábbinál részletesebb térképet készítettek a Holdról. Eddig ismeretlen járatokat fedeztek fel a Dínó-rejtek nevű barlangban. Újrahasznosították a szemetet az ókori rómaiak. 20 éve nem látott fejlődésen mehet keresztül a wifi idén. (előző heti adás ismétlése)

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Sztárportré: Válogatást hallhatnak az előző adások riportjaiból. (előző heti adás ismétlése)

19:00  - Szép Álmokat:

19:15 - Irodalom az Éterben: James Herriot: Állatorvosi pályám kezdetén

20:00 – Aréna

21:00 – Serkenj fel: Édes Árpád – Református (ismétlés) és Lélekműhely:Satir-féle túlélési pozíciók 2. 1.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Joseph Heller - A 22-es csapdája