Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2020. 02. 18. Kedd

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Kecskés Attila atya, a Dunakeszi Szent Imre templom plébánosa  2. rész

3:00 – Aréna(ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Colleen McCullough - Tövismadarak

5:30 – Serkenj fel –Édes Árpád-Református

6:00 – Halasi Kaleidoszkóp: Programok, pályázatok, események, Határtalanul a Központiban - Tóth Luca, Zseni Zsanna, Szatmári Szonja és Kovács Nándor nyilatkozik. A tanév első felében a hagyományos programok mellett új elemekkel bővült a KRK Központi Általános Iskola kínálata. Hallhatnak többek közt az ünnepségek lebonyolításáról - a szereplők szemszögéből -, a jótékonysági sütivásárról és a Határtalanul pályázat keretében tett erdélyi utazás legizgalmasabb élményeiről is. A második félév is gazdag lesz programkínálat szempontjából, Tóth Luca, Zseni Zsanna, Kovács Nándor 7.b és Szatmári Szonja 8.b osztályos tanulókkal beszélgettünk. (ismétlés)

6:54 – A Nap igéje      

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – bITmobile: – Informatikai tájékoztató magazin: következő adása lesz hallható, melyben a két műsorvezető kalauzol el bennünket, az informatika világába.

11:00 – Sztárportré: A Sztárportréban Boros Lajos! Öt hét nemlét címmel a műsorvezető nemrég önálló estet adott, amit február végén megismétel. Lajos öt hétig kómában volt, ezalatt néhány dolgot elfelejtett. "Úgy ébredtem fel a kómából, hogy az mondtam magamban, magamnak: Na Lajos, most felébredünk! És kinyílt a szemem. Erre az egyre emlékszem.  A kóma elvitte a gitár tudásomat. Meghallgattam felvételről egy 29 perces régi műsoromat, és azt mondtam, hogy micsoda tehetség. Behangolták barátok a gitáromat, elkezdtem pengetni, és olyan volt, mint ha gipszbe tették volna a kezem. Nem kell odafigyelni, ez a fontos: Kipróbáltam a napokban, hogy állok a tükör előtt, nézem magam, és egy ismert dallamot akarok játszani. Nem ment. Ahogy ott álltam, a szomszéd házban kinyitották az ablakot, kiszóltak valamit, én arra figyeltem egy pillanatra, és mire visszanéztem, már a kezem játszotta a dallamot. Milyenre vegyem a figurát? Az egész kórházi létem alatt, végig kapcsolatban voltam a Dumaszínházzal. Mindig, amikor kórházat váltottam, vagy történt valami, amit a sajtó előhozott, akkor (Litkai Gergely, Németh Balázs) bejelentkeztek, hogy ők még számítanak rám. Ez adott nekem egy elhivatottság tudatot. Feküdtem az ágyban, és ahelyett, hogy azon gondolkoztam volna a kórházban, hogy meg fogok halni, az volt bennem: milyenre vegyem a figurát?" (forrás: sztarportre.hu)

12:00 – Retro magazin: Önindító: Kertész leszek, fát nevelek... Nagy Máté kedvenc hobbijáról vall

13:00 – Vedd és olvasd: dr. Téglás Péter ajánlója - Anthony McCarten: A két pápa - Agave könyvek kiadó 2019. Anthony McCarten legújabb könyve egy korábban példa nélküli hatalomátvételről, a világ legerősebb vallási intézményéről és két nagyon különböző férfiról szól - akik történetesen mindketten a Vatikánban élnek. Anthony McCarten alapos kutatómunkával vizsgálta az életüket, hogy megírhassa A két pápát, és mesterien fonja a történetüket egyetlen lebilincselő narratívává. Ebben a könyvben megismerhetjük Benedek és Ferenc jellemformáló élményeit a háború dúlta Németországban és Argentínában, és betekintést kapunk a vatikáni intrikák és komédiák egyszerre sötét és izgalmas világába, valamint a szexuális bántalmazási botrányokba, amelyek az alapokig rengették meg a világ egyik legátláthatatlanabb, ugyanakkor legfontosabb intézményét. A könyv alapján film is készült, angol-olasz-argentin-amerikai koprudukcióban, amelynek főszereplői:  Jonathan Pryce és Sir Anthony Hopkins

14:00 – Önindító: Kiss Luca középsulis diáklány élete Dániában. Most 17 éves Luca, de már közel 3 éve él kint Dániában önállóan. Hihetetlen, ezek a mai fiatalok, milyen bátrak és ügyesek! Luca 6 éves kora óta versenytáncolt a Stúdió 2000-ben, amikor 15 évesen a párja befejezte a táncot. Hol talált táncpartnert és így iskolát is? Nos, Dániában! Kiutaztak, megismerte a srácot, a táncsulit, és egy hét alatt döntött, hogy ezt akarja. Bár a szülők nyilván megijedtek először, de látva Luca elszántságát és lelkesedését, igent mondtak a fiatal hölgy kiutazására. Két évig magántanulóként folytattam a kőrösi gimit immár Dániából, majd idén már dán középiskolába járok, ahol 10.-es vagyok. Tudtam a beilleszkedésem kulcsa a helyi nyelv megtanulása, és sikerült. A reggeleim edzéssel kezdősnek, majd 4 tantárgyam van, a dán, a matek, az angol és francia. Kettőkor befejeződik a suli, megyek diákmunkára délután, ahogy a dán középiskolások nagy része. Imádom ezt az országot, mindenki kedves és nyugodt, és rendkívül segítőkész. Táncolok azóta is, és bár az időjárás szeles és hideg itt Dániában, de itt tudom elképzelni a jövőmet is, meséli az ügyeit sok tekintetben felnőtt módra irányító Luca. Feltétlen tartsatok velünk a beszélgetésbe!

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00 - Tudomány mai állása: Sugárzásevő gombákat találtak a csernobili atomerőmű falain. Új remény az antibiotikum-rezisztencia elleni harcban. Kígyó nélkül sikerült gyógyító kígyómérget előállítani. Szennyezést figyeltek meg a tetovált emberek testében. A mérnökök által létrehozott robotszív úgy ver, mint az élő. Új megoldás az inzulinadagoló okostapasz. Elindult az Életmentő mobilapp. Magyar találmány forradalmasíthatja a tankolást. Rejtett alakokra bukkantak da Vinci festményén.

19:00  - Szép Álmokat: Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme

19:15 - Irodalom az Éterben: Babits Mihály: A gólyakalifa

 20:00- Aréna

21:00 – Serkenj fel –Édes Árpád - Református és Lélekműhely: A meghitt Istenkapcsolat jellemzői 3. 3.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Jules Verne - A dunai hajós