Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2019. 10. 07. Hétfő

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 - Hitvalló: Dr. Dobos László, közgazdász, szociológus, a jászok Egyesülete elnöke

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Palotai Boris - Keserű mandula

5:30 – Serkenj fel! -  Bödecs Pál - Református

6:54 – A Nap igéje      

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – Önindító: Dr. Pősz Attila rezidens orvos mesél a hivatás szépségeiről és nehézségeiről. Ma a sürgősségin dolgozik Attila, tavaly a sebészeten gyakorolta az orvosi hivatást. Rengeteg tanulás és sok lemondás jár evvel a pályával, de látható módon számára rendkívül izgalmas kihívás nap, mint nap. Lelkesítő érzés, hogy éles helyzetekben kell döntést hoznom és gyorsan. Ha már ennyit tanultam érte, érzem, hogy nem hiába volt. Szeretem a 12 órázást, szeretem szinte minden részét a pályámnak, kutya nehéz, de bírom és a izgalmas, vallja Attila. Tartsatok velünk a részletekért! (ismétlés)

11:00 – Érdekes Emberek: A Tanulás tanítása, avagy a tanulás tanulása. Az elmúlt néhány hétvégén zajlott (és még nem ért véget!) a Szilády Áron gimnáziumban az a tanári továbbképzés, mely a fent megfogalmazott célok elérését tűzi ki maga elé. Az alkalmak során két kedves pedagógus fáradhatatlanul dolgozik a résztvevőkkel együtt azért, hogy az eddigi pedagógiai gyakorlat kiegészüljön és felfrissüljön olyan eszközökkel és lehetőségekkel, melyek érdekesebbé, az anyagot könnyebben elsajátíthatóvá tegye. Jó szívvel tudom ajánlani a riporton túlmenően magát az anyagot is mindazoknak, akik a tanári hívatást gyakorolják! Beke L. (ismétlés)

12:00- Retro magazin: 153-Lélekmód: Supka Évával 2018-ban megjelent Szívem kertje verseskötetéről beszélgetünk

13:00 - Halasi Kaleidoszkóp:

14:00 – A tudomány mai állása: Titokzatos jeleket fogtak a Marson. Megnyitották a csapokat, 1 perc alatt 3,7 millió liter vizet folyatott el a NASA. Megfejtették az aranymetszés titkát. 10 évvel előre kimutatható a cukorbetegség. 2000 kilós mágneses robotot támadja a rákos sejteket. 30 év múlva készülhet el a forradalmi termonukleáris erőmű. Itt a robot, amelyiknek mesterséges vér van a "bőre" alatt. Új kor jöhet a számítástechnikában.(előző heti adás ismétlése)

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Sztárportré: Kárpáti Zsolt Groovehouse: "2005-ben volt egy beszélgetésünk a Danubius Rádió vezetőjével, amelyben azt mondta nekünk, hogy nem fogja játszani a dalainkat.  Azért mondta el nekünk, mert én rákérdeztem, és ő volt annyira korrekt és aranyos, hogy a szemünkbe mondta. Csak annyit kértünk, hogy tesztelje le. A beszélgetésünk után elkezdte játszani, és bejött. Ez volt az Ébredj mellettem, és a Szívvel lélekkel időszak. A második nagylemezünk, a Hajnal című már úgy született, hogy azt mi már a piacra gyártottuk abból a szempontból, hogy az első dalunk a Hadadi című kimondottan úgy készült, hogy csak vokális legyen, és a refrénben legyen énekelhető rész. Egyébként Pápai Joci csinál most ilyet. Az volt a cél, hogy jussunk be Lajcsihoz, mert az ő műsorát iszonyatosan sokan nézik, és ha oda be tudunk jutni, akkor az nekünk egy nagy dobás. Sikerült bejutnunk ezzel a dallal, úgyhogy nagy köszönet érte a Lajcsinak! Ez volt az a dal, amivel mi ott debütálni tudtunk a nagyközönség előtt. Erre jött rá a Hajnal című, ami már utána elsöpört mindent." Kárpáti Zsolt a Groovehouse együttes 21 éves történetéből mondott el különleges eseteket. "Amikor elindult a Groovehouse, akkor divatban volt a dalokban a rap,  és mi is így kezdtük. Később sok esetben azért nem játszotta a rádió a dalainkat, mert rap volt benne. Hiába hívtuk fel elváltoztatott hangon a Danubius Rádiót:  Jó napot kívánok, szeretném kérni Groovehouse-tól az xy című dalt... Mondták, hogy nem lehet, kérjetek inkább mondjuk Bon-Bont. Mondtuk, hogy nem, akkor  kérnénk a Groovehouse-tól egy másik dalt... Nem, azt sem lehet." (forrás: sztarportre.hu)(előző heti adás ismétlése)

19:00  - Szép Álmokat: Az aranytulipán

19:15 - Irodalom az Éterben: Gárdonyi Géza: Egri csillagok

 20:00 – Aréna

21:00 – Serkenj fel: Bödecs Pál - Református (ismétlés) és Lélekműhely: Hogyan tudjuk felszabadítani az életerőnket? 5.  1.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Cornelius Ryan - A leghosszabb nap