Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2019. 09. 15. Vasárnap

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Kirner Antal Zoltán atya, Szalézi szerzetes

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 - Hajnali virrasztó irodalom: Szilágyi István - Kő hull apadó kútba

5:30 – Serkenj fel!-  Katolikus igehirdetést hallhatnak

5:54 – A Nap Igéje

7: 00 – Halasi Kaleidoszkóp (hétfői, keddi adás ismétlése)

9:00- 153-Lélekmód: Klímaváltozás vagy klímaválság? Bertalan Gábort kérdeztük. A Szilády földrajz szakos tanárát kérdezve megtudtuk, hogy a globális felmelegedésnek leginkább a gyorsasága aggasztó. Hallhatunk tőle a fő okokról, a legveszélyesebb és legfenyegetőbb következményeiről. Természetesen a megoldási utakról is beszél világ, Európai és hazai viszonylatban. Sok szó esik napelemekről, megújuló energiaforrásokról, klíma menekültekről és természetesen az egyéni felelősségről is szót ejtünk, mit tehetünk mi személy szerint. Hisz nincs időnk tovább a homokba dugni a fejünket! Feltétlen tartsanak velünk! (ismétlés)

10:00 – Református Istentisztelet

11:00 – Klasszikusok órája: Orgonaépítészetünk történetéről szól a Klasszikusok órája. "A hangszer ismerete nélkül nem érthetjük meg igazán a rajtuk játszott zenét sem." Rajeczky Benjamin. Egyes hangszertörténészek szerint az ókor alexandriai görög fizikus mérnöke, Ktészibiosz Kr. e. 250 táján találta fel az orgona ősét, a víziorgonát. Így az ókornak már volt egy olyan fúvós, billentyűs hangszere, amelyen többszólamú zenét lehetett játszani.  Pár száz évvel később, 228-ban kapott ajándékba egy víziorgonát az aquincumi tűzoltótestület. Nagy Lajos régész 1931-ben találta meg és tárta fel ezt a hangszert az egykori tűzoltószékház romjai között, a mai Budapest III. kerületi Szentendrei úti transzformátorház helyén. Az Aquincumi Múzeum ma is őrzi ezt a híres hangszert, amelyet a világ legrégibb orgonájának tartanak. (ismétlés)

12:00 -Halasi Kaleidoszkóp (szerdai és csütörtöki adás ismétlése)               

14:00 – Királyfik és Királylányok

15:00 – Hitvalló (ismétlés)

17:00 – Halasi Kaleidoszkóp (pénteki adás ismétlése)

18:00 – Katolikus istentisztelet

19:00 – Szép álmokat: Esti mesét hallhatnak

19:15 – Irodalom az éterben: Gárdonyi Géza: Göre Martsa lakodalma

20:00 – Aréna (ismétlés)

21:00 – Serkenj fel: Katolikus igehirdetést hallhatnak (ismétlés) és Lélekműhely: A sebzettségről 4.  3.rész

22:00 -  Éjszakai virrasztó irodalom: Nicholas Sparks: Az utolsó dal