Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2019. 09. 10. Kedd

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Lobmayer Judit nővér, Barátok útja korábbi szervező, Boldogasszony iskolanővérek tartományfőnöknő

3:00 – Aréna(ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Szilágyi István - Kő hull apadó kútba

5:30 – Serkenj fel – Édes Árpád - Református

6:00 – Halasi Kaleidoszkóp: Lords of the Organ. A Kaleidoszkóp mai adásában, a Kiskunhalason már jól ismert és sokak által szeretett művésszel, Rákász Gergellyel beszélgetünk. Egy új produkcióval érkezik városunkba, hogy különleges hangszerével, művészi játékával, valamint a szöveg és zene profi összehangolásával felejthetetlen élményt szerezzen a hallgatóknak. (ismétlés)

6:54 – A Nap igéje    

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – bITmobile: – Informatikai tájékoztató magazin: következő adása lesz hallható, melyben a két műsorvezető kalauzol el bennünket, az informatika világába.

11:00 – Sztárportré: Szolnoki Péter a Sztárportréban! "8 évesen kezdtem muzsikálni, mint fuvolista, és 10 évesen már egy zenekarban játszottam. A hangszer nekem a karom meghosszabbítása, hiszen pici korom óta hozzám nőtt. A Bon-Bon zenekar lemezein is nagy szeretettel fuvolázok, és máshol is ahova hívnak. A jövő év egy jubileum lesz, mert én 50 éves leszek, a Bon-Bon pedig 25. Török Tomival most már ez egy hosszabb házasság, hiszen 1993 óta ismerjük egymást, és dolgoztunk együtt már a Bon-Bon előtt is. Azóta pedig járjuk a vidéket folyamatosan, és hála Istennek még a kint élő magyarok is hívnak, voltunk például Ausztráliában, Angliában, Amerikában, úgyhogy ez nagyon nagy öröm számunkra." Szolnoki Péter: "Egy régi álmunk vált valóra. Tomival (Török Tamás) 19 éve terveztünk színpadra állítani egy Bon-Bon musical-t, ami tavaly december 7-én sikerült. Megvalósult az álom! A Hadart Színház művészeivel, Háda János rendezésében tudtuk bemutatni, az a címe hogy Haverok, Buli, Bon-Bon. Nagyon fontosnak tartom, hogy olyan dalok is szülessenek a Bon-Bon mellett, amelyek régóta foglalkoztatnak a témájukat tekintve. Most például Mészáros Tomi felvidéki musical színész, énekes barátommal egy olyan dalt énekeltünk fel, aminek én írtam a zenéjét, Duba Gábor a szövegét, és arról szól, hogy nincsenek határok, a dal összeköt minket." (forrás: sztarportre.hu)

12:00 – Retro magazin: Önindító: Kiss Bernát mesél a jazz gitár művész tanulmányairól

13:00 – Vedd és olvasd: David Robbins: Patkányháború (2001.) - Vaszilij Grosszman: Élet és sors (2012.) A Patkányháború a második világháborús Sztálingrádban játszódik 1942 és 1943. év fordulóján. A történet lényege, hogy Vaszilij Zajcev főtörzsőrmester (valóságos figura) szibériai vadász volt a háború előtt, s Sztálingrádban azzal bízzák meg, hogy képezzen ki egy mesterlövész osztagot, és rendszeresen a német állások közelébe lopózva lőjenek le minél több magas rangú tisztet a csapatok demoralizálása érdekében. A könyv a kalandregények eszköztárával igyekszik bemutatni, minden idők legvéresebb csatájának néhány epizódját. A két totalitárius rendszer (nácizmus és a kommunizmus) sztálingrádi gyilkos egymásnak feszülése azonban a Patkányháborúnál színvonalasabb írói munkát igényel. Ennek a követelménynek sokkal inkább megfelel Vaszilij Grosszman Élet és sors című epikus műve. A két írás összehasonlításával a könyvajánló nem titkolt célja, hogy rávilágítson, a történelem nagy sorsfordulóinak ábrázolása magas irodalmi és etikai színvonalat kíván meg. A kalandregények találjanak maguknak, a műfajnak megfelelő alkalmasabb témát!

14:00 – Önindító: Stantic Teo sziládys évkezdő diák mesél. Teo Szabadkáról érkezett és testvére után ő is a Szilády Református Gimnázium diákja lett. Mesél a szabadkai általános iskoláról, a gólyatáborról. Természetesen terveiről is, ami miatt a biosz-kémia tagozatot választotta. Tartsatok velünk!

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00 - Tudomány mai állása: Hamarosan elindulhat a Marsra a hordozható atomreaktor. Titokzatos anyagot találtak a Hold sötét oldalán. Új anyagra bukkantak egy űrből érkezett kőben. Kiderül, hogyan csináltak régen jeget a sivatagban. „Sétáló fák” vándorolnak Dél-Amerikában. Ártalmas az egészségre a túlzott üdítőfogyasztás. Áttörés lehet, hogy megtalálták összefüggést az Alzheimer-kór és az agyi immunsejtek között. Nyomtatott bionikus szem segítheti a látást. Mesterséges hangyákat gyártottak kutatók. A mesterséges intelligencia segítheti a humánus munkaerő-leépítést. Forradalmasíthatja az adattárolást egy kocka alakú új találmány.

19:00  - Szép Álmokat: Esti mesét hallhatnak

19:15 - Irodalom az Éterben: Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

 20:00- Aréna

21:00 – Serkenj fel: Édes Árpád- Református (ismétlés), Lélekműhely: A sebzettségről és a sebzett emberről Jung nyomán 3.  1.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: J.R.R. Tolkien - A Gyűrűk Ura - A király visszatér