Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2019. 09. 04. Szerda

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Dr. Horváth Anna, belgyógyász, klinikai onkológus, és a Semmelweis Egyetem adjunktusa

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Szilágyi István - Kő hull apadó kútba

5:30 – Serkenj fel!- Baptista igehirdetést hallhatnak

6:00Tájékoztató rovatunk – Vedd és olvasd: dr. Téglás Péter filmajánlója - Szvetlana Alekszijevics Csernobili ima (2016.) 1986. április 26-án kezdődött Csernobilban minden idők legnagyobb atomerőmű-katasztrófája. Az akkori szovjet vezetés titkolózása miatt a világ napokig szinte semmit sem tudott róla. A Nobel-díjas fehérorosz írónő két évtizedet szánt a téma feldolgozására. Beszélt olyan emberekkel, akiket rögtön a katasztrófa után a helyszínre rendeltek, és a legveszélyesebb munkákat végeztették velük. Beszélt az özvegyekkel, akiknek csak a kitüntetések és az oklevelek maradtak. Beszélt azokkal, akik az erőmű közelében, a paraszti Atlantisszá vált Poléziában éltek - aztán bedeszkázták a kútjukat, és kitelepítették őket, vagy maradhattak a házukban, de eztán már úgy éltek, mint egy rezervátum lakói. Megismerjük az áldozatokat, a felelősöket és a szovjet virtusba belerokkant vakmerő önkénteseket. Megismerjük azokat, akik számára Csernobil filozófiai probléma, az atomkorszak utáni ember alapító mítosza, és azokat is, akik a szovjethatalom ellenségeit, a Nyugatot és az árulókat okolják érte. Csernobil nemcsak katasztrófa volt, hanem figyelmeztetés is. És Alekszijevics szerint minden nemzedéknek olvasnia kell a jövőnek hagyott jelekből. Csernobil ma is aktuális. És aktuális lesz még 48 ezer évig. (az előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje                                                                       

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00153-Lélkemód magazin: Palánta és embergondozás óvodától a nyugdíjig - Csanádi Lajossal és Kammerer Józsival beszélgetünk. Csanádi Lajos a gazdakör elnöke két sikeres kezdeményezésről is beszámol, amely közelebb visz bennünket a természethez és egymáshoz. Palánta akciót hirdettek tavaly az önkormányzattal együtt, melyben kiváló minőségű magokat és palántákat igényelhettek az emberek ingyenesen, sőt szakmai tanácsot is kaptak Lajostól azok felhasználásához időről-időre. Idén ősszel ismét, bővülő körben lehetőség nyílik erre, figyeljék az önkormányzati híreket! Palánták az oviban is. 11 halasi és 4 vidéki óvodában kaptak tavasszal mini parcellát a nagycsoportosok, melyet beültethettek és saját hagymát, retket termeltek és ettek a gyerekek. Mindenkinek a jele ki volt tűzve a kis földdarabra, hisz kis palántájának jóléte az ő személyes felelőssége volt. Ez a program is folytatódni fog ősszel. A tanyagondnoki szolgálat bővült örömünkre, ismét hárman látják el a külterület szociális, testi-lelki, olykor jogi, nevelési, időnként növényvédelmi segítésének széles feladatkörét. Feltétlen tartsanak velünk és felderül a szívük!(ismétlés)

11:00 – Vedd és olvasd: 5 könyv segítségül az iskolakezdéshez - Tóthné Felföldi Zsuzsannával a Martonosi Pál Városi Könyvtár igazgatóhelyettesével beszélgettünk. Szegedi Katalin: Lenka című kötete a legkisebbeknek szól, ikerkönyve a Palkó szintén az óvodáskorú gyerekeknek segíti a beilleszkedést a történet cselekményével. Illés Györgyi: Beszéd utca 3 című kötetében a szép beszéd kerül előtérbe. A legnehezebb dolgok egyike az iskolába való beilleszkedés, Vadadi Adrienn: Leszel a padtársam? című írásában a kapcsolatok alakulásáról ír. A népmesék is segíthetnek a tanévkezdés nehézségeinek a leküzdésében, Bajzáth Mária válogatása az Így megyek az iskolába címet viseli. Sokszor játékos feladatokkal is lehet oldani a gyerekeket, Deákné Bancsó Katalin: Anya taníts engem! című kötetében rengeteg ötletet találhatnak a szülők. Tóthné Felföldi Zsuzsanna a könyvtár igazgatóhelyettese ajánlja a könyveket. (ismétlés)

12:00 – Retro magazin: Tudomány mai állása

13:00 - Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp:

14:00 – Sztárportré: Egy szál zongorával a nagyszínpadon! A zenész különös útja a piano bártól a fesztivál színpadokig. Rakonczai Imre: "Soha nem gondoltam volna, hogy ennyi embert meg lehet mozgatni egy szál zongorával és énekkel, és lehet órákon keresztül fenntartani a figyelmet mindenféle kíséret és zenekar nélkül. Ha két végletet nézek, egy időben volt a piano bár mondjuk 25-30 emberrel, a másik véglet pedig idén nyáron a VOLT Fesztivál, ahol több ezer ember előtt léptem fel. A kettő között volt egy 10-11 éves út, amit meg kellett tenni. A bulik extázis részét az szokta adni, amikor különböző mulatós nótákat játszom: Mivel egy szál zongorával adom elő, ezért más lesz az attitűdje a dolognak, és az emberek valamiért ezt elfogadják tőlem, és azoknak is betalál, akik egyébként soha be nem vallották volna, hogy mulatóst hallgatnak. Én azt gondolom egyébként, hogy a mulatós mindenkiben benne van. Nálam nagyon fontos szempont, hogy úgy játszom a dalokat, legyen az egy szép lassú, vagy egy gyorsabb sláger, hogy abszolút felismerhető legyen."  (forrás: sztarporte.hu) (ismétlés)

15:00 – Délutáni Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Érdekes Emberek: Az Érdekes emberek mai adásában Czibolya Józseffel ismerkedhetnek meg mindazok, akik meghallgatják adásunkat. Egy parányi műhely az udvar hátsó szegletében, telis tele harmonikákkal. Az ember nem is gondolná, hogy ezek a vidám hangszerek is lehetnek betegek. Akkor hozzák el Józsefhez, aki szakértelmével és összes szeretetével orvosolja a bajokat. Hogy miként? Ez derül ki a műsorból! Fogadják szeretettel! Beke László

19:00 – Szép Álmokat: Vetélkedik ma is még Szerencse és Bölcsesség, Hárs László zenés mesejátéka

19:15 – Irodalom az Éterben: Móra Ferenc: A körtemuzsika

20:00 – Aréna

21:00 – Serkenj fel: Baptista igehirdetést hallhatnak(ismétlés), Lélekműhely – A sebzettségről és a sebzett emberről Jung nyomán 1.  1.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: J.R.R. Tolkien - A Gyűrűk Ura - A király visszatér